Пращат новата европрограма за екология за одобрение в Брюксел

Народно събраниеЛиляна ПавловаИвелина Василева

До края на седмицата новата Оперативна програма "Околна среда" трябва да бъде изпратена за одобрение до европейската комисия, съобщи екоминистърът Ивелина Василева. По думите ѝ ако програмата бъде одобрена максимално бързо, реализацията на проектите за следващия период ще започне от 2015-а година.

Василева подчерта, че приоритет са реформата във ВиК сектора и довършителните дейности по водните проекти.

В същото време министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че състоянието на ВиК сектора е лошо и трябват огромни инвестиции. "Загубите на вода варират от 28 до 82 процента, което прави средни загуби 67 на сто, което е голям процент", каза Павлова.

Те говориха на конференцията "Предизвикателства при изпълнението на обекти по ОП "Околна среда".

"Възможните перспективи за инвестиции в сектора до 2020 година са малко над 1 млрд. евро по Оперативна програма "Околна среда" и около 100 млн. лева по Програмата за развитие на селските региони", каза Павлова. "Предизвикателство е да продължим с реформите, да се довърши регионалния подход по отношение на управлението и инвестициите в сектора, а основен бенефициент на обществените поръчки да станат ВиК операторите, но съвместно с общините", посочи още регионалният министър.

Реформата е възможна само с ясна стратегия, като ще бъде координирана от регионалното министерство, посочи тя. Павлова съобщи, че за целта ще бъде създаден специален съвет, който ще се занимава с координация на дейностите по реформата във ВиК сектора и той ще бъде ръководен от Радослав Русев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст