Протестна мрежа иска прокуратурата да разследва Иван Искров

Иван Искров Калин Христов

Протестна мрежа няма спирка. След като вчера поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, днес внесе сигнал в прокуратурата, с който поискаха да се разследват действията и бездействия на управителя на БНБ Иван Искров, във връзка с казуса КТБ и изпадането на банката в неплатежоспособност. 

От Протестна мрежа отбелязват, че отговорните институции се опитват да убедят обществото, че цялата отговорност се носи от подуправителя на БНБ Цветан Гунев, тъй като на него било поверено управлението "Банков надзор".  

"Опитват се да ни убедят, че едва ли не подуправителят е толкова независим в упражняването на банков надзор, че не подлежи на контрол от страна на управителя, а и на управителния съвет на БНБ, и последните не са длъжни нито да знаят какво се случва с банковия надзор, нито дали въобще подуправителят осъществява такъв", са мотивите за внесения сигнал. 

"В действителност на всички е добре известно, че основното задължение на БНБ е да осигури банковата стабилност в страната. Това е задължение на управляващия и представляващия БНБ – а именно – г-н Иван Искров. Изпълнението на това задължение неминуемо минава през контрол върху осъществявания банков надзор, а неосъществяването на такъв контрол означава абдикиране от основните отговорности на управителя и застрашаване на банковата стабилност.

Затова считаме за абсурден подходът към тотално оневиняване на този, който стои начело на БНБ и хвърлянето на цялата отговорност върху негов подчинен. Както неведнъж се случва у нас", се казва още в становището на Протестна мрежа. 

Според тях за краха на една банка отговорност носят както подуправителя, така и висшите управителни органи на БНБ – управителят и управителният съвет на банката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст