Пътната полиция

 

Проверки на шофьорите по пътищата ще могат да извършват само пътни полицаи, като патрулите ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони за аудио запис. До месец пък 2500 автомобила на МВР ще бъдат оборудвани с GPS-и.

Това са част от мерките за контрол на пътното движение, които МВР реши да предприеме след случая със заснетия пътен полицай, който взима подкуп.

Пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че в 400 коли на МВР вече са монтирани GPS системи за контрол. В близките три месеца пък трябва да бъдат монтирани камери и системи за аудиозапис във всички 450 коли на „Пътна полиция”. 

Вучков обясни, че спирането за проверка ще се прави от поне два патрула, като единият ще заснема действията другия. Местата за спиране ще бъдат обявявани предварително, като самите пунктове ще бъдат обозначени с табели. Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка, като те ще могат да установяват самоличност на водача и пътниците, проверка на регистрации и багаж.

Пътните полицаи, които ще имат право да ни спират, имат униформа със светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”, а фуражките им са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”, като задължително ще имат и бадж със снимка, на който са посочени име и идентификационен номер.

В дежурен център ще се подава информацията за спрян шофьор, като пътните полицаи ще трябва да дадат основанието, на което се прави проверката. 

 

 

Пътната полиция вече няма да спира шофьорите, превишили позволената скорост. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във вторник. На специална пресконференция той обяви нова организация на контрол на пътя.

 

Основната й цел е да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите. Ако такъв контакт се наложи, той да бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудио запис, каза министърът.

 

По думите му контролът за спазване ограниченията на скоростта ще става по два начина. Единият е чрез стационарни камери, които издават електронен фиш. Те са 25 на територията на страната. Другият е чрез мобилни камери за електронен фиш, които са 148. Законът за МВР ще бъде променен, за да се използват отново и мобилните камери, които бяха спрени след решение на Върховния административен съд. По думите на министъра, законът ще бъде изменен така, че да не нарушава тълкуването на съда.

 

"Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи своя административен акт за установяване на административно нарушение в районното полицейско управление по местоживеене. Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ”, обясни Вучков.

 

Според него пускането на мобилните камери ще решава 80% от проблема с корупцията по пътищата.

 

"Новият модел няма да намали възможностите за контрол и санкциониране на нарушения”, смята министърът.

 

Той добави, че контролът по спазване на други изисквания на Закона за движение по пътищата – като шофиране с предпазни колани, използване на специални седалки за деца – ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол. Местата за провеждане на подобни акции ще се обявяват на сайтовете на районните дирекции и на табели.

 

На тях ще се намират не по-малко от два полицейски екипа, а действията им ще се заснемат с видеокамери, каза Веселин Вучков. По думите му обаче засега това няма да бъде масова практика, защото към момента МВР разполага с едва 28 подобни камери.

 

Записите от камерите ще се съхраняват в информационен фонд, достъп до който ще имат само специално определени ръководни служители от областните дирекции на МВР. Записите ще се съхраняват за месец, след което ще бъдат унищожавани.

 

"Охранителна полиция" вече няма да има право да осъществява контрол на движението по пътищата, съобщи министърът на вътрешните работи. Контрол на движението ще се извършва единствено от служителите на "Пътна полиция". Служителите на "Охранителна полиция" ще могат да спират автомобили, но само за обща проверка, без да проверяват за спазването на закона за движение по пътищата.
 

Към днешна дата в 400 автомобила на МВР са монтирани джи пи ес системи за контрол, като следващия месец се очаква те да станат 2500. Целта е ръководителите им да знаят във всеки момент къде се намира съответният полицейски автомобил.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст