ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да подкрепим търговско споразумение със САЩ, ако не премахнат визите

"България няма да подкрепи Трансатлантическото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, ако в края на преговорния процес не бъде стартирана процедура за премахване на визите за наши граждани за САЩ". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция в Министерство на икономиката. Преди дни Лукарски участва в заседанието на Съвет по външноикономически въпроси на ЕС.

Това е първата ясно изразена позиция на българското правителство по отношение на горещия въпрос относно търговското споразумение, което предвижда свободно движение на капитали и активи между двете най-големи световни икономики, каквито представляват ЕС и САЩ.

Така на практика България може да блокира най-голямото търговско споразумение в световната история. Дали това ще се случи обаче е въпрос на време да разберем. Наскоро съветникът по политически и икономически въпроси към американското посолство у нас Марк Дилард заяви, че въпросът с визите от една страна и търговското споразумение от друга не са обвързани и не трябва да се обвързват. Така обаче остава отворен въпросът възможно ли е свободното движение на капитали и активи, ако зад това не стои въпросът и за свободното движение на хората от двете страни на Атлантика.

Към момента САЩ прилагат визови режими към няколко страни от ЕС, сред които Румъния, Полша и Кипър.

По време на пресконференцията стана ясно, че в края на следващата седмица ще бъде представена програмата на правителството в сектор икономика, която ще бъде представена от ресорния министър Божидар Лукарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст