ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патриотите още чакали отговора на Борисов

ПарламентКонсултации за правителство Валери Симеонов

Драмата с назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната продължава вече втора седмица. В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов каза, че все още очаква отговора на министър-председателя Бойко Борисов дали потвърждава назначението на Исмаилов или не.

По думите му отговорът може да дойде по телефона или чрез някой от вицепремиерите в правителството и не е задължително това да се случи след среща, но не било редно да става чрез медиите, защото патриотите не са поставяли техните искания чрез пресата.

Валери Симеонов за сетен път изтъкна, че казусът с въпросното назначение не е на етническа основа, а много по-сериозен. И дори даде примерът, че съседите на баба му били турци, а двете им деца Джамал и Атидже израснали в тях.

"Всичко това не бива да се приема като атака срещу човек с друг етнос. Това е най-голямата глупост, която тръгна да се тиражира от някакви медии и то съвсем умишлено. Ние имаме претенции срещу участието на един човек, чиято цяла кариера е партийна, разработена от ДПС. Този човек по никакъв начин няма качествата за постовете, които е заемал и е явно политическо назначение за да има достъп до доста сериозна информация и до икономически механизми в Министерство на отбраната. Това е в противоречие на националните интереси и затова искаме да се махне Орхан Исмаилов", каза Симеонов.

И добави, че ако името и етносът били проблемът по същата причина от Патриотичния фронт щели да искат оставка и на министърът на културата Вежди Рашидов.

"Не искам да давам хиляди примери, че при нас има турци, цигани и никога не е ставало въпрос за атака на този човек, заради национален етнос. За съжаление такова внушение видях в статията на вестника, в който се цитираше министър-председателя и определено това беше грозно",заяви Симеонов. Дали Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си към правителството или не, ще стане ясно, когато бъде направен политически съвет, а той ще се проведе първо, когато дойде отговор от министър-председателя Бойко Борисов, уточни Симеонов.

Той сподели, че не трябва да се чака ей-така, първосигнално патриотите да тръгнат да събарят това крехко правителство, което едвам е закрепено в началото на зимата.

"Разчитаме на национално отговорно отношение, а то може да бъде в няколко посоки. Може Реформаторският блок да си го оттеглят, може министърът на отбраната да го освободи или пък съответно г-н Борисов, който подписа назначението му. Може пък Исмаилов сам да си подаде оставката и този вариант е добър. По-добър, отколкото да остане като човек с чисто партийна кариера на вундеркинд. Явно, че този човек е движен през цялото време на своето развитие, през 2003 г., младо лейтенантче ще го вземат от Велико Търново, за да го сложат за заместник-председател на една секретна комисия. Кой ги вярва тези работи, че това става в резултат на лични качества? Я да си спомним кой тогава беше на власт? НДСВ и ДПС.

Вторият етап на неговото развитие е, когато го прехвърлят по Комисията на досиетата през 2007 г., а тогава управляваше тройната коалиция, която пак се дирижираше от ДПС. Нека не си измисляме етнически причини или какво ли не. Този човек е издигнат от едно единствено лице – Корман Исмаилов лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" участваща в Реформаторския блок. Нека не забравяме, че консултант за висшето образование и дипломата на Корман Исмаилов е бил Давотуглу. Ето, така стигаме до същността на нещата. Ние с каква ориентация сме? Промюсюлманска, проислямска или проевропейска? Защото тази неоислямистка върхушка в Турция променя посоката на развитие на нашата южна съседка. И един от най-приближените хора на Ердоган Давотуглу издига Орхан Исмаилов и го прави заместник-министър на отбраната на България, затова не е спокойно и да стоим и да гледаме. Това е основната причина за искане на отстраняването му", обясни обстойно своята позиция Симеонов.

"Ние не правим двойна или тройна игра – ние поставяме интересите на националната сигурност на първо място. Затова искаме този човек да бъде махнат оттам. Ние имаме сериозни съмнения, че този човек ще има достъп не само до секретна информация, която е имал до момента, но умишлено е поставен на тези секретни комисии, за да има достъп до такава информация. Но се съмняваме, че ще има и достъп до икономически механизми за облагодетелстване свързани с раздържавяване на някои обекти от Министерството и не смятаме, че там му е мястото", каза съпредседателят на Патриотичния фронт. И допълни, че между слаб премиер и силна държава и силен премиер и слаба държава, предпочитал първото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст