ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Станишев: ДПС искаха прекалено много власт

Лютви Местан и Сергей Станишев

Поведението на бившия финансов министър Петър Чобанов е показало как ДПС са взимали власт непропорционално на тяхната парламентарна тежест. Това каза пред БНР бившият лидер на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

Той не отрече категорично тиражираната информация, че е настоял пред Ахмед Доган да стане премиер след Евроизборите, но уточни, че пред ДПС е заявено ясно, че трябва да се засили ролята на партията мандатоносител – БСП. "ДПС избраха друг път – да свалят правителството на Пламен Орешарски и търсеха разговори с ГЕРБ в този период. Не случайно още преди Евроизборите имаше една символна среща в Кърджали", припомни Станишев.

"Аз не мога да разбера как ГЕРБ и Реформаторският блок, които са проевропейски партии, официално участват в управление с Патриотичния фронт", коментира той настоящето управление.

"Прочетете програмата на НФСБ. Има стряскащи неща, които няма как да бъдат приети. Властта в България в момента изцяло зависи от тях и има официално споразумение между ГЕРБ и ПФ за подкрепа на правителството. БСП като партия информира президиума на ПЕС и в точката за актуалните политически ситуации в страните това беше разгледано. Членовете на президиума поискаха да има позиция на ПЕС", коментира Станишев позицията на ПЕС, разпространена преди време, в която се осъжда присъствието на Патриотичния фронт в управлението.

На въпрос трябваше ли БСП да направи коалиция с ГЕРБ, бившият лидер на социалистите отговори:

"Ако Бойко Борисов беше казал, че най-доброто за България е голяма коалиция и са готови на сериозни разговори….Не да се отиде със 17 свои точки и да се каже на всеки: „Вие приемате ли ги или не ги приемате“, а да се отиде на разговори и да се намери златното сечение между политическите, икономически и социални програми на БСП. Тогава беше възможно. БСП не може да участва във властта на всяка цена. Може да участва във властта само ако вижда програма, ангажимент, които отговорят на това, което сме отстоявали пред гражданите – защита и отстояване на интересите им. Българите не могат да понесат втори десен преход и това ме притеснява в новия формат на управлението".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст