ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страшно: Теч на информация ускори операцията срещу имамите

Сотир Цацаров

Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше на 25 ноември в 7 часа сутринта. На първо място събраната информация изискваше внимателно и детайлно планиране и съответната организация. "Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември и което като действие по разследването почти е приключило на този етап, бе предвидено за началото на месец декември. Изтичането на информация за операцията обаче ускори извършването й", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг на прокуратурата и ДАНС. Той посочи, че в операцията са участвали над 40 прокурори и следователи, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР. „Дължа да изкажа благодарност на ръководството и служителите на МВР“, подчерта Цацаров. Според него броят на служителите на МВР е изисквал осигуряването на безопасността на населението, предотвратяването на безредици и доказване на държавата като орган, който застава зад законните си действия.

„Това не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде". Това бяха първите думи на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Той посочи, че арестите на заподозрените не са извършени в нарушение на техните религиозни права или сакрални чувства. „Това е операция на ДАНС и не е свързана с никакви други международни операции, които се провеждат в момента – където е прието специално законодателство, което инкриминира участието в организации, застрашаващи сигурността на страната“, посочи още той.

Осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства несъмнено изисква детайлно планиране и организация, особено заради големия брой обекти, които бяха разследвани, коментира още Цацаров. От думите му стана ясно, че операцията е била планирана за края на първите десет дни на декември. Изтичането на определена информация в публичното пространство станало причина операцията да започне незабавно, разясни обвинител номер едно. "Мога да призная, че с Писанчев бяхме не особено силни привърженици на това решение, но ни убедиха, че най-добре е да действаме незабавно. Това не е разследване с етническа или религиозна цел", увери още Цацаров.

"ДАНС е извършила акцията си в Пазарджик, защото имало признаци за набиране на доброволци за "Ислямска държава". Това не е клетка на „Ислямска държава", но можеше да бъде", уточни шефът на ДАНС Владимир Писанчев.  Появиха се атрибути на "Ислямска държава", призиви за джихад, за участие във военни действия, в агресия. При тези хора се укриват нелегални имигранти. Наблюдавахме начални опити за набиране на бойци за Ислямска държава, обяви Писанчев пред медиите. Той подчерта, че с действията си спецагенцията не иска да накърни чувствата на вярващите в исляма. Ахмед Муса Ахмед, пазарджишкият имам с налична вече присъда за проповядване на радикален ислям, е арестуван на 6 метра от джамията, въведен е вътре легално, без да се нахлува, уточнява Писанчев. Той коментира, че в града е имало данни за набиране на доброволци за участие във военни действия на страната на терористичната организация. Към момента 26 са задържаните за 24 часа, 30 свидетели вече са разпитани ,7 лица са привлечени за обвиняеми.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов разясни обвиненията: от юни 2014 до ноември 2014 в Пазарджик Ахмед Муса е образувал и ръководил група със състав – Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Марчев, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Те отговарят за престъпления против Републиката, като проповядват антидемократична идеология, разпространявайки идеологията на „Ислямска държава". Всички са граждани от ромски произход с български имена, но помежду си се наричали с арабски названия.

Муса отговаря пред Темида и за трето престъпление – в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал и възхвалявал идеологията на Ислямска държава. Муса говорил за възхвала на "Ислямска държава" и на лидера й персонално, за това, че бойците се борят за халифат в световен мащаб. Призовавал всеки да работи за най-възвишената цел, дори ако трябва да ходят да се бият на страната на Ислямска държава. Да изпълнят своя дълг, ако това им бъде вменено, агитирал още той.

Стана ясно, че имамът е агитирал и през интернет – скайп и фейсбук, където набирал поддръжници и сред роми в Европа. Онлайн проповедите си правил на фона на знамето на „Ислямска държава". Имало и шапки, ленти за глава, стикери с логото на терористичната организация.

ДАНС са открили и редица рекламни материали, призоваващи към военни действия – иззели са видеоклипове, на които на фона на развяващото се знаме на „Ислямска държава" се разиграват бойни действия, бомбардират се сгради. Има и редица прокламиращи световен халифат проповеди – целта е била 2020 година в България вече „да се вее черното знаме на халифата", обяви Сарафов. Той не изключва в хода на работата по материалите задържаните да нараснат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст