ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Китай надничат и в спалните

Метресите на високопоставени чиновници в Китай ги топят от алчност и ревност

Борбата с корупцията се е превърнала във визитна картичка на сегашното китайско ръководство след идването му на власт преди две години. Ръката на партийното правосъдие стигна и до спалните на чиновниците. Напоследък в много от скандалите са замесени любовниците на ръководителите, което формулира нов термин – борба със "секскорупцията".

Какво кара китайските правоохранители да надничат в интимния живот на слугите на народа? Отговорът на този въпрос е свързан с анализ на феномена "второстепенни жени" (бао ер най), както наричат съвременните държанки. Местните медии твърдят, че досега почти всички разобличени в корупция са издържали една или няколко любовници. През 2012-а агенция "Синхуа" публикува статистически данни, според които 95% от свалените от длъжност високопоставени чиновници са имали "второстепенни жени", а над 60 на сто от корупционните престъпления са извършени заради тях.

В съвременен Китай е разпространено убеждението, че един мъж не може да се счита за успял, ако освен съпругата си не издържа поне една любовница. Показателно е изказването на един от снетите местни ръководители: "Кой от началниците от моя ранг няма любовница? Това не е само физиологична необходимост, но и показател за висок статут. Иначе просто не те възприемат като сериозен човек!" Според агенция "Синхуа" осъденият преди година и половина министър на железниците Лю Чжицзюн  издържал 18 любовници. Любопитно е, че провинциалните чиновници често надминават в това отношение по-високостоящите.

Социолозите твърдят, че феноменът „второстепенни жени“ се е формирал като социално явление на фона на бурния икономически ръст в годините на реформите. Някои говорят за възраждане на обичаите на Древния Китай, където наличието на наложници е в духа на конфуцианската традиция и тогавашните норми на живот. Други тълкуват появата на "второстепенните жени" като част от по-широкия феномен на съвременната проституция в китайското общество, свързан с мащабните миграционни процеси. Така или иначе в Китай съществува своеобразен пазар на любовниците, благодарение на младите жени, които се стремят да подобрят бързо материалното си положение или да повишат социалния си статут.

Британският журналист Джеймс Палмър описва познанството си с една такава наложница на китайски чиновник. Двадесет и шест годишната Шаншан, родена в селските райони на провинция Съчуан,  успяла да се премести в град Ченду и да поработи като прислужница в хотелски караоке бар, където развличала  гостите, а след това ги придружавала в спалните им. Веднъж обаче,Шаншан попаднала в полезрението на мениджър от Пекин, служител на държавна петролна компания. "Сега тя живее в китайската столица в специално наето за нея разкошно жилище за 410 хил. долара, където покровителят й я посещава през свободното си време. Освен това любовникът, когото Шаншан нарича "чичо",  й купува подаръци и й дава месечна издръжка в размер на 20 хил. юана (3260 долара)."

Младата жена е настанена в сграда, където много от апартаментите са заети от "второстепенни жени" като нея. В големите градове наемните жени често се заселват в едни и същи райони и си създават своеобразни клубове по интереси. В очакване на "чичовците" държанките се занимават с шопинг, посещават ресторанти и кафенета и клюкарстват за мъже.

Иначе казано, "второстепенните жени" са на върха на йерархията на дамите, въвлечени в индустрията на проституцията. Но тази професия може да бъде и твърде опасна. В медиите периодично излизат съобщения за саморазправи с любовници. През 2006-а например някой си Сю Чжиюан, чиновник на общинско ниво в Пекин, наредил на шофьора си да удуши любовницата му, защото "се карала с него за дреболии".

От друга страна, любовниците се страхуват от по-привлекателни съперници – това е и най-честият повод за конфликти с "чичовците". Ревността тласка "второстепенните жени" редовно да публикуват компромати за покровителите си в интернет. Благодарение на социалните мрежи този вид разобличения са се превърнали в истинска епидемия в Китай. В страната дори съществува специално понятие – "Борба с корупцията с помощта на любовниците на чиновниците". Както съобщава "Синхуа", над 15% от всички престъпления, свързани с корупция, са разкрити благодарение на бившите любовници на продажни чиновници.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст