ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

90 фирми съдят Министерството на икономиката заради европари

Министърът на икономиката Божидар Лукарски

Фирми с одобрени проекти по отменената през юни процедура за технологична модернизация съдят икономическото министерство, съобщава в. "Сега".  От общо 142 компании, получили "да" за проектите си по програма "Конкурентоспособност", дела са завели 90. "В случай че някои от тях ги спечелят, то те ще бъдат обезщетени с до 10 000 лв.", съобщи вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски. Това обаче едва ли ще утеши фирмите, част от които са спечелили проекти за стотици хиляди левове.

Процедурата бе отменена дни преди финалния срок за усвояването на парите за технологична модернизация, който бе 1 юли. Причина за това стана конфликт на интереси между оценители, консултанти и кандидатстващи фирми. Макар че не беше ясно точно колко фирми са замесени в схемата, тогавашният шеф на управляващия орган на програмата Ели Милушева отмени цялата процедура. Ако искат отново пари, сега всички тези компании ще трябва да кандидатстват наново за покупка на оборудване. Очаква се именно това да бъде първата отворена процедура по новата програма "Иновации и конкурентоспособност".

Божидар Лукарски не коментира дали министерството е склонно да обяви първите схеми още преди финалното одобряване на програмата от ЕК.

Идеята за предварително отваряне на част от мерките дойде от Асоциацията на консултантите по европейски програми, според които риск за бюджета няма. Причината е, че докато проектите бъдат приети и оценени, Брюксел ще даде зелена светлина на "Иновации и конкурентоспособност".

"Финансирането може да стартира в първата половина на 2015 г. Изпратили сме програмата за одобрение в Брюксел и чакаме становище", заяви Лукарски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст