ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ангелкова иска оставката на заместника си

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква заместникът й Бранимир Ботев, който преди седмица беше назначен на поста, да се оттегли заради недоволството на много от организациите в бранша от назначаването му, съобщи БНР. Ангелкова, която присъства на откриването на Петата международна среща на туроператорите в Пловдив, изтъкна, че Ботев е бил предложен от Патриотичния фронт.

"Наложи го искането на г-н Валери Симеонов от Патриотичния фронт, обясни транспортният министър и уточни, че все още няма издигнати други кандидатури за заместник-министри, но е ясно, че нейните заместници ще бъдат двама.

"В последните 15 месеца се върнахме много назад и отговорност за това носи именно Бранимир Ботев", заяви Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив.

Той обясни, че браншът е поискал кабинетът да назначи на поста нов човек, който не е свързан с предишните две правителства – това на Пламен Орешарски и на Георги Близнашки.

"Назовахме и конкретни имена, но в крайна сметка назначиха човек, който се е дискредитирал в две правителства", посочи Фратев. Той припомни, че основните възражения на туристическия бранш срещу назначаването на зам.-министър Ботев са заради блокираните средства за туризъм по европейски програми в последните 15 месеца, липсата на поднормативна уредба към Закона за туризма, на адекватно планиране и концепция за развитие на бранша, отсъствието на конструктивен диалог с неправителствените организации от туристическата индустрия.

Двете структури на Министерството на туризма в Пловдив и експертите, работещи в тях, ще запазят работните си места, увери Ангелкова и подчерта, че има разписан нов правилник за работа на министерството. Щатните бройки са 120 и вероятно ведомството ще се настани в сградата на ексминистерството на инвестиционното проектиране.

От следващата седмица Министерството започва проверки на готовността на зимните курорти преди началото на новия ски сезон. Прогнозата на ведомството е за 4-5 на сто ръст в броя на чуждестранните туристи в курортите. От Турция се очаква броят им да нарасне с 10 на сто спрямо миналата зима, от Гърция и Великобритания – с по 5 процента, с 1-2 на сто повече от Румъния, повече гости се чакат и от Германия, посочи министърът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст