ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асандж: Google работи за правителството на САЩ

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж

Google работи за правителството на САЩ, в частност за Държавния департамент, пише в новата си книга Джулиан Асандж.

Основателят на "Уикилийкс" стигнал до този извод след срещата на президента на Google Ерик Шмидт с членове на борда на директорите на компанията през юни 2011 година. На срещата, провела се във Великобритания, присъствали Лайза Шийлдс и Скот Малкъмсън, дипломатически емисари на Вашингтон.

В книгата си Асандж предава в подробности състоялия се разговор, без да е ясно как се е снабдил с тях. "В един момент осъзнах, че Ерик Шмидт работи за правителството на САЩ. Лично мен ме посетиха хора, уж от Google, но всъщност те бяха една четвърт", а останалите три четвърти си бяха хора на Държавния департамент", пише Асандж.

Австралиецът застъпва тезата, че Google предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до електронните писма на ползвателите на най-голямата търсачка. "Това не може да стане без нареждането на прокуратурата на САЩ или съдебно разрешение", отбелязва основателят на "Уикилийкс".

Книгата на Асандж е с многозначителното заглавие "Как Google откри "Уикилийкс". Творбата ще излезе първо на испански език под шапката на издателство "Клаве интелектуал". Премиерата е на 1 декември в Мадрид, като 43-годишният Асандж няма да присъства лично, но ще отговаря на въпроси чрез видеовръзка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст