ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

…………………

В обстановка на търсене на истината за кризата с КТБ все по-често се споменава и одиторът й в "безметежните" години – "Кей Пи Ем Джи България" ООД. В петък, 31 октомври, председателят на временната Комисия по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова хвърли част от вината за случващото се с КТБ на одиторската фирма на банката. Депутатката от ГЕРБ придаде нов нюанс на нашумелия въпрос "Кой?".
"Кой е виновен за КТБ?", попита от парламентарната трибуна Стоянова. След като обвини собствениците и мениджърите на банката, а след това и държавните институции – надзора на БНБ и ДАНС, последва атака срещу одитора, заверявал отчетите на една "друга" банка, а не тази с 4.22 млрд. лв. дупка в капитала си. Ето какво каза тя: "И линията – одитори, частни институции. Всички са задължени по закон да наемат одиторски компании, които да им заверяват одитите. Къде бе одиторът на КТБ? Международната – "Кей Пи Ем Джи"? Защо всички отчети на банката са заверявани без забележки? Те имат освен задължение да гледат документи да ходят и на място. Или не са го правили, проявявайки престъпна небрежност, или "така е трябвало", може би напълно основателно", изтъкна депутатката.

 

 

От трибуната на парламента преференциално избраният от БСП Георги Кадиев се включи в посочването на виновните. „Аферата показа колко е пробита българската държава. Искам да допълня списъка от виновните. Виновни са и Министерството на финансите, което гузно мълча в първите дни, когато трябваше да налее ликвидност в КТБ, за да няма опашки. Различно беше поведението й към ПИБ, когато тя беше атакувана. На второ място, виновна е Комисията за финансов надзор с председател Стоян Мавродиев. КФН проспа проблема. На трето – Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори с ръководител Ваня Донева, ГЕРБ. Когато се тръгне към оставки на БНБ и ДАНС, което е абсолютно задължително, тогава трябва да се стигне и до оставки и в тези институции", заяви Кадиев.

 

 

"БАНКЕРЪ" се добра до информация, че държавната Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори проверява дейността на одиторското предприятие "Кей Пи Ем Джи България" ООД "по отношение качеството на изпълнение на ангажиментите за независим финансов одит на годишните отчети на "Корпоративна търговска банка" АД. Комисията се е самосезирала след сигнал на Антоанета Цонева, която е председател на управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Това става ясно от писмо-отговор до Цонева на председателката на надзорната комисия Ваня Донева от 14 юли тази година.

 

 

Да припомним обвинението на БНБ – че КТБ системно е предавала заблуждаващи отчети към нея. БНБ всъщност обвинява и "Кей Пи Ем Джи България" ООД, което от години заверява финансовите резултати на банката. Ето какво отговарят по този повод одиторите в специално съобщение за медиите:

 

 

"Кей Пи Ем Джи България" ООД извърши одит на финансовите отчети на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) към 31 декември 2013 г., изготвени съгласно действащите изисквания на Международните стандарти за финансово отчитане, приети от Европейския съюз, и приложимото местно законодателство към тази дата. Това се казва в изявление на одитната компания. Въпросният одит бе извършен, преди КТБ да придобие българския клон на "Креди Агрикол" няколко седмици преди банката на Цветан Василев да бъде затворена и поставена под специален надзор. Той е извършен въз основа на предоставена информация и документи на извадкова база и включва оценка на уместността на прилаганите счетоводни политики и преценки, направени от ръководството, допълват от дружеството.

 

 

"Въз основа на получената информация и извършените одитни процедури ние сме издали одиторски доклад върху индивидуалния финансов отчет на КТБ на 24 януари 2014 г., а върху консолидирания финансов отчет – на 20 февруари 2014 г., които са публични. През 2014 г. не сме извършвали одит на финансови отчети на КТБ", се посочва в съобщението.
KPMG е сред четирите най-големи одиторски фирми в света с 16.9 млрд. щ. долара годишен оборот и персонал от 113 000 души. Българското поделение обаче е изправено пред репутационен проблем в  светлината на оценките на колегите им от други две елитни групи – "Ърнст&Янг" и "Делойт", както и българската АФА.

 

 

"БАНКЕРЪ" научи, че проверката на дейността на "Кей Пи Ем Джи България" ООД в банката е започнало на 25 юни тази година. Засега окончателен резултат няма. Най-суровата санкция за одиторите е отнемането на лиценза им – ако се разкрие "затваряне на очи", което застрашава финансовата стабилност. Трябва да се вземе предвид, че "Кей Пи Ем Джи България" ООД е основен одитор и на други търговски банки, както и на БНБ. Възможно е обаче да се докаже, че банката в спокойни времена не е имала никакви тревожни симптоми, каквито се появиха след поставянето й под особен надзор, и "Кей Пи Ем Джи България" ООД са си вършили работата перфектно.

 

 

Да припомним, че бившата активна протестърка по времето на кабинета Орешарски – Цонева, от 2001 до 2004 г. беше първият омбудсман на Софийската община. Тя е експерт в сферите на местното самоуправление, антикорупционните политики, гражданското участие в демократичния процес и изборния процес. Тя е едно от лицата на „Протестна мрежа". Цонева е акционер в банката, с една акция, заедно с друго от лицата на "Протестна мрежа" – Асен Генов.

 

 

Ваня Донева пък ръководи един чисто мъжки управленски екип на надзора над одиторите, в който членуват проф. Огнян Симеонов, д-р Христо Маврудиев, Иван Мавров и д-р Тодор Шопов. При осъществяването на своите функции и правомощия комисията се подпомага от специализирана и обща администрация, която е организирана в две дирекции. Специализираната администрация е организирана в дирекция „Надзорна дейност", като осъществява своята дейност в три основни направления – контрол на качеството на дейността на регистрираните одитори, международно сътрудничество и методология и вътрешен контрол. Общата администрация подпомага технически и организационно дейността на комисията.

 

 

 

 

 

Мнения

 

 

Георги Ангелов: Има нещо гнило
"Големи одиторски фирми са били и ще бъдат глобявани за неточности в дейността си. В нашия случай също има възможност за това. Комисията регулатор работи, но ако от 25 юли досега не може да излезе с решение, тогава за какво ни е такъв регулатор. Решението за КТБ вече не търпи отлагане, какво чакат?
Аз не мога да повярвам, че при разлика в оценките от порядъка на 3.8 – 4 млрд. лв. може да се приеме, че и едните, и другите са прави. Няма как да се мине без обяснения и без търсене на отговорност. Убеден съм, че има нещо гнило и е време регулаторът да го докаже."

 

 

Емил Хърсев: Темата е слаба ракия
"Темата за "вината" на "Кей Пи Ем Джи България" ООД и неоспоримата истина на последвалата тройна одиторска проверка е слаба ракия. По принцип при одиторските отчети погледът е различен. Традиционният одитор на КТБ е гледал данните за банката, когато тя е била в нормално състояние, функционирала е добре и поради тази причина кредитите са гледани "ан блок". Съвършено друга е ситуацията, след като банката беше затворена – по много кредити обслужването е спряло, одиторите са се втренчили в обезпеченията, не са ги проследили докрай по веригите, решили са, че са трудно доказуеми и реализируеми, което пък е станало причина да се появи огромната сума на проблемните заеми. Ако питате мен – и едните, и другите не са прави."

 

 

Григорий Вазов: В методиките е проблемът
"Не бих си позволил да подозирам "Кей Пи Ем Джи България" ООД в нечестна игра, по-скоро – не ми се иска да е така. Според мен противоречащите си резултати са заради различните методики, които използват одиторските предприятия. Става дума за собствени технологии, собствено ноу-хау. Оттам идват разликите."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст