ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебни защитници недоволстват заради забавеното нищожно заплащане

адвокат

Варненски адвокати алармират, че заплащането на служебните защитници се бави за пореден път, съобщава БНТ. Те настояват за нов Закон за адвокатурата. Според адвокатите подценяването на труда на служебния защитник в действащата нормативна база вреди на цялото общество. Конкретният повод за недоволство е забавянето на плащанията поради спор между Националното бюро за правна помощ и софтуерната фирма, с която работят защитниците.

Около 5000 са служебните защитници в страната. 450 са включените адвокати в списъците във Варна. Заплащането е ниско, без определени срокове или гаранции за получаването му.  Адвокат Тони Вълчев коментира, че при по-дълъг процес работят за по-малко от 1 лев на час. По думите му, държавата е в дълг към всички служебни защитници и трябва да приложи една нормална уредба както за размерите на възнаграждението им, така и за сроковете, в който то да бъде изплащано.

Затрудненията на служебните защитници се отразяват лошо както на работата на съдебните състави, така и на гражданите.

Адвокатите, чрез Висшия адвокатски съвет, са подготвили проект за нов Закон за адвокатурата, който трябва да се гласува в парламента и предложения за промени в наредбата за заплащане на правната помощ, които могат да бъдат одобрени веднага.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст