ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС отхвърли проклятието на Недим Генджев и поиска повече пари за съдебната власт

ВСС

Молитвата-проклятие, отправена от Недим Генджев срещу съдия Стефан Гроздев преди седмица, провокира четирима членове на Висшия съдебен съвет да поискат целият орган да излезе със становище в подкрепа на заместник-председателя на Софийския апелативен съд. Предложението е на Незабравка Стоева, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев, а ВСС го подкрепи.

На 19 ноември, когато съветът трябваше да избира председател на САС, бившият главен мюфтия Недим Генджев, заедно с мюсюлмански ходжи, произнесоха клетва в исляма "Ляанет дуа" срещу съдия Стефан Гроздев – един от двамата кандидати за поста шеф на САС. Според имамите и Генджев: " Казаха още"Личното му вмешателство в решаването на редица мюсюлмански казуси, престъпвайки закона, ще му донесе проклятието и справедливия гняв на Аллах. То ще сполети и всички, които го подкрепят в този му избор.: "Проклятието, произнесено от искрено вярващи, ще тегне над него и поколенията му, справедливият гняв на Всевишния раздава правосъдие тук и сега и никога не забавя. Участта му ще последват всички безпринципно подкрепили угнетителя Гроздев."

В приетото днес становище ВСС изразява отрицателното си отношение към подобно грубо засягане на професионалните чест и човешко достойнство на съдия Стефан Гроздев. Съветът призова към зачитане на авторитета на българските съдии, защото това е условие за независимост на правосъдието. "В случай, че има данни за нарушения, допуснати от магистрати, то фактите трябва да се проверяват задълбочено и с необходимата бързина, а резултатите да се огласяват публично и при спазване на изискванията на закона. Само така ще се гарантира опазване на достойнството на магистратите, а оттам и авторитетът и доверието в правосъдието", се казва в становището на ВСС.

Министърът на правосъдието Христо Иванов ще бъде посредник на среща между членове на Висшия съдебен съвет и финансовия министър Владислав Горанов по повод бюджета на съдебната власт за 2015 г.
Както "Правен свят" писа, в свое становище финансовото министерство орязва парите на съдебната власт с 84 млн. лева. ВСС поиска 543.7 млн. лева, а в проекта на МФ са заложени разходи от 460 млн. лева.
От изказванията по време на днешното заседание на съвета стана ясно, че тези пари ще бъдат крайно недостатъчни, още повече, че се планират и редица мерки във връзка със съдебната реформа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст