Български мистерии в Москва

Илиян Цонев не се появява често в Центъра на промишлеността ни в Москва.

В последните дни от мандата си вече бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е проявил милост, запазвайки един от най-спорните директори на Центъра на промишлеността на България в Москва през последните години Илиян Цонев. И то, след като самият той подписа заповедта за освобождаването му и тя бе одобрена от тогавашния премиер Пламен Орешарски. Определен бе дори и заместникът на Цонев. 

Интригуващата история започна през април, когато Стойнев изпраща за съгласуване до Орешарски доклад за освобождаването на Илиян Цонев и за назначаване на негово място на Пламен Димитров – човек с богат опит като търговско аташе в Лондон в периода 2006 – 2011-а, заместник-министър на промишлеността от март 1995-а до  август 1996-а, владеещ свободно руски и английски език. "Г-н Димитров разполага с доказан дипломатически и търговско-икономически опит, което заедно с притежаваното от него образование и владеене на чужди езици го правят добра кандидатура за ръководител на Центъра на промишлеността на Република България в Москва", пише в доклада си Драгомир Стойнев. По думите му с предлаганата промяна ведомството цели подобряване на икономическите, търговските и техническите отношения на страната с Руската федерация, развитието на двустранните икономически връзки, разширяването на българския износ и туризъм и привличането на инвестиции. "Очакваме от г-н Димитров да динамизира основните функции на центъра и да реализира успешно приоритетните задачи, предстоящи за изпълнение през 2014-а", завършва ексминистърът.

На практика докладът индиректно говори за съмнения в качествата и уменията на Илиян Цонев да ръководи, както трябва, центъра в руската столица. А и бившият кмет на Бяла наистина е доста спорна фигура. Работили с него твърдят, че сам не можел да напише и едно писмо на руски, а като заговорел на някой семинар, присъстващите българи се червели от срам. Според служители през по-голямата част от времето си директорът се занимавал с посредничество за продажбата на недвижими имоти по българското Черноморие на богати руснаци. И почти не стъпвал в сградата на центъра, намираща се на ул."Красного маяка" № 24. При управлението му се случи и най-сериозната издънка, след като през май 2013-а  маскирани и въоръжени крадци нахлуха през нощта в административната сграда, обезвредиха охраната и алармата и отмъкнаха от касата, според официалната информация, около 650 хил. лева. Извършителите още не са открити. 

В интерес на истината други се изказват ласкаво за Цонев. "За него мнението на основната част от бизнеса е, че е единственият правилен ръководител от много години насам. Ето ще ви дам за пример режийните разходи, които се събират от фирмите, работещи в центъра. Сега, ако разноските са по-малки, Цонев ги връща обратно на бизнеса. А това съвсем не е без значение в сегашната много тежка за нас ситуация, при която рублата поевтинява и сме притиснати до стената", заяви пред "БАНКЕРЪ" Методи Маджаров, управител на фирма "БРК Козметикс", която от години търгува в Русия. По думите му вината за обира не бива да се хвърля върху Илиян Цонев. А да се търси в смяната на въоръжената руска полицейска охрана с частна фирма, извършена през 2009 г. – по време на  управлението на Малина Божинова.

"Това, което се случи при Цонев, можеше да стане при всеки директор преди него. Той ръководеше центъра от две-три месеца, когато стана този неприятен инцидент, и удариха касата. Може всичко да е замислено от предишен директор. Имало е вътрешен човек, защото как иначе да си обясним специалната подготовка на обирджиите и това, че са знаели къде е касата?", добави Маджаров. Според него бизнесът в Москва даже обмислял да изпрати писмо до министъра, в което да протестира срещу смяната на Цонев, но така и не го е направил. 

Как щеше да се отрази тази подкрепа на директора на московския център само може да гадаем. След повече от месец отлежаване в Министерския съвет, на 26 май 2014-а, главният секретар Нина Ставрева връща на Стойнев предложението му от 22 април, вече съгласувано с премиера Пламен Орешарски (виж факсимилето). После минава още месец преди той да изиска на 28 юли официално от външния министър – по това време Кристиян Вигенин, да издаде дипломатически паспорт на Пламен Димитров. 

"Центърът в Москва има дипломатически статут по Виенската конвенция от 1961 г. и е част от зоната на работа на Посолството на Република България в Руската федерация. Съгласно Устройствения правилник на центъра е направено съгласуване с министър-председателя на България за освобождаването на г-н Илиян Иванов Цонев като директор и назначаването на Пламен Стоянов Димитров. Във връзка с гореизложеното моля за Вашите разпореждания да бъде издаден дипломатически паспорт на г-н Димитров. Предлагам вписването на временния дипломатически ранг да бъде определено по Ваша преценка, с оглед професионалния опит, функциите и спецификите на работа. Назначаването на г-н Димитров и дългосрочното командироване ще бъде осъществено през август – септември 2014-а в зависимост от срока на издаване на съответната виза за Руската федерация", отбелязва в писмото си Драгомир Стойнев. 

Във външното ведомство са далеч по-експедитивни и на 30 юли пристига отговорът – съгласно Закона за дипломатическата служба на Пламен Димитров е определен временен дипломатически ранг "пълномощен министър".

Добре е да уточним, че всичко това се развива буквално в последните дни от  живота на кабинета "Орешарски", който подаде оставка на 23 юли, а на 5 август бе назначено служебното правителство на Георги Близнашки. Ето защо изглеждаше, че със старото управление ще си отиде и Илиян Цонев. Но само ден по-късно настъпва драматичен обрат. На 31 юли Стойнев пише ново писмо до Кристиян Вигенин, с което оттегля направеното предложение за определяне на временен дипломатически ранг и издаване на дипломатически паспорт на Пламен Димитров. "Уведомявам Ви, че по целесъобразност оттеглям кандидатурата на г-н Димитров за заемане на длъжността директор на Центъра на промишлеността предвид необходимостта от осигуряване на приемственост в работата на центъра и с оглед недостатъчното време по процедурата за дългосрочно командироване в посочения период. С оглед гореизложеното моля да разпоредите прекратяване на съответните процедури", аргументира се Стойнев.

Както се казва – пълна промяна във възгледите за малко повече от три месеца. Клюката, която се носи, е, че в този период е паднало много активно лобиране в полза на Илиян Цонев и процедурата по освобождаването му е била максимално протакана от главния секретар в Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Туджаров. 

"Причината да не се смени Цонев е, че той е работещ човек, затова смятам, че решението на министерството да го остави е правилно. Едва ли нов човек ще е по-подготвен, а и назначението му щеше да създаде допълнителни трудности за българския бизнес", смята управителят на "БРК Козметикс"Методи Маджаров. Остава обаче да видим какво мисли по този въпрос новият министър Божидар Лукарски. В неговите ръце впрочем вече е и следственото дело за обира на касата на центъра. Казус, около който също има много неизяснени въпроси. 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст