ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И Кунева се нацупи на премиера

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ

Тъкмо патриотите да позамажат гафа си с мрънкането около назначението на заместник-военния министър Орхан Исмаилов и пукна нова бомба. Веселин Пенев, партийният заместник на Корман Исмаилов в Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), която пък е част от блока на Реформаторите, бе настанен в стола на областен управител на София-град. Той измести човека на вицепремиера Меглена Кунева – Стамен Янев (Движение „България на гражданите“ – ДБГ) .

Без съмнение партията на Кунева беше ударена – тя няма нито един губернатор. Докато АБВ, която е значително по-малкият партньор в правителството на Борисов, получи управлението на област Пазарджик. Там областен управител от сряда е членът на партията на Георги Първанов – бившият журналист и телевизионен водещ Трендафил Величков.

А вицепремиерът Румяна Бъчварова, чийто основен ресор е коалиционната политика, обясни назначението на Пенев с поредното мотаеене на Реформаторите: "Бяхме поискали от Реформаторския блок единни номинации за областни управители. Две седмици не получихме отговор, а само ден преди срока за окончателното решение ни дадоха по две номинации. След като те изпълниха молбата ни да уточнят коя партия ги подкрепя, стана ясно, че зад г-н Пенев застават три партии. Затова избрахме него.“

Какво  се случва на заседанието на кабинета?

След като Борисов оповестява решенията си за сменените 24 от общо 28 губернатори, най-неочаквано Кунева скача и иска връщане на дълго отричания от десните партии квотен принцип. Което на практика означава, че с това си изявление лидерката на ДБГ директно призовава Борисов да промени решението си за София-град. Въпреки че откакто са във властта, основните политици от блока са категорични, че няма да използват квоти за разпределение на назначенията.

Ето някои показателни реплики на г-жа Кунева, с които тя се опитва да върти премиера около нейната партия (цитатите са от стенограмата, публикувана в сайта на Министерския съвет). По информация на „БАНКЕРЪ“ от високопоставен правителствен източник самата вицепремиерка е настоявала тази стенограма да остане скрита от обществото.

„С неудобство, че ще трябва да формулирам квотния принцип, но пет областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение“, отбелязва възторжено Кунева. Веднага след това обаче негодува, че от нейната формация ДБГ няма нито един губернатор.

„Бяхме предложили кандидат специално за София…“, допълва тя и продължава, че иска да изкаже "известни притеснения за това, че всички партии трябва да видят представителство.“

Естествено, с думите си тя отключва гнева на Борисов, който отсича, че приема Реформаторския блок като единен субект.

 „Дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предадени са ми, разписани са. Петнадесет дни ви бяха достатъчни да се оправите с тази работа. Щях, кълна се, да се съобразя с вас, ако бяхте казали по-рано. Щом сега твърдите, че назначенията са добри – моля, приемете ги, да вървим напред“, отсича министър-председателят и дава за пример, че от АБВ получават само един губернатор в Пазарджик. „Толкоз. Хубав – лош, вървим напред, важното е администрациите да работят“, приключва дебата Борисов.

Според предварителната информация, която се чу през седмицата, Реформаторите са поискали да управляват най-големите области – София-град, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, а хората от АБВ – Перник, Монтана и Плевен. И още: че за разлика от договорките между Борисов и Кунева за министрите, този път лидерът на ДСБ Радан Кънев се е преборил за по-масирано присъствие на съпартийците си в местните администрации.

Каква беше реакцията на патриотите?

На спешно заседание на Консултативния съвет на Патриотичния фронт в сряда следобед за първи път всички са единодушни, че решението на премиера за назначението на Пенев е провокация към тях и „рецидив на незачитане“. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който зае умерена позиция по случая „Исмаилов“, почти бе успял да убеди председателя на НФСБ Валери Симеонов двете партии да продължат да подкрепят, поне докато не мине пролетта. Сега обаче напрежението се върна. А Патриотичният фронт ще трябва безмълвно да преглътне назначението на Пенев за областен управител на София град и да върви към плавно оттегляне на подкрепата си.

Отделен въпрос е, че депутатите от ПФ вече не са така единодушни, както при старта на сегашния парламент.   

Що се отнася до скандалите сред реформаторите, те подозират, че за назначението на Пенев се е застъпил лично лидерът на ДСБ Радан Кънев, чиято партия има серия от конфликти с ДБГ и СДС още откакто се сформира блокът.

На фона на тези ежби за надмощие във властта, на Борисов ще му отнеме доста усилия да балансира мераците им. Но и това не е съвсем сигурно, тъй като от поредното разпарчетосване на държавната баница останаха само няколко възлови агенции.

На слука на партньорите!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст