Експерти: Спрете системата LawChoice!

Явор Джонев

Системата за "случайно" разпределение на съдебните LawChoice трябва незабавно да бъде извадена от употреба и това е въпрос на управленска отговорност. Няма пречка делата да се разпределят "ръчно" и процесът все пак да е под контрол. А има начин и натоварването на съдиите да се разпределя равномерно. Но това трябва да стане незабавно, едва ли не още от утре. Това накратко препоръча във вторник (2 декември) IT-специалистът Явор Джонев, който е заместник-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Той се занимава с компютърни технологии повече от 30 години. Джонев познава детайлно системата за разпределение на съдебните дела, защото е изследвал експертно "случайността" при работата й – кавичките са сложени съвсем неслучайно

Управленското решение обаче трябва да вземе Висшият съдебен съвет. Който по стар навик енигматично се смълча. Кадровиците на Темида просто си заринаха главите дълбоко навътре в пясъка, както обичайно правят винаги когато става дума за тази система за разпределение на делата. Защото скандалът с "неслучайното" разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, заради който тръгна поредната проверка с предизвестен резултат, съвсем не е първият, който възниква – той просто е скъпият.

Да си припомним, че същите констатации – за лесна манипулируемост и за недостатъчна сигурност на системата – бяха направени и през април 2013 г. след проверка в двете върховни съдилища и в Софийския градски съд. Впоследствие се разбра, че бившият председател на бургаския Административен съд Атанас Вълков също се е възползвал от несъвършенствата на Lawchoice, за да си "саморазпредели" дело, от което да се облажи. През февруари тази година гръмна поредният скандал в специализираната прокуратура, чийто системен администратор откровено си призна пред Инспектората, че е имало манипулации – носели му листчета с номерата на делата и на кой прокурор трябва да се паднат. "Случайността" на случайното разпределение бе поставена под въпрос и когато три дела, свързани с битката на интереси, която се разигра около бизнеса на Цветан Василев, се паднаха все на един и същи съдия в СГС – Румяна Ченалова.

И какво се случи след всичко това? Ами нищо, разбира се. По традиция ВСС взе да баламосва публиката с нескончаеми проверки, дискусии и препоръки с нравствено-етичен привкус, които не водят до нищо. Нито някой се интересува от тях.

Ситуацията поражда едно съвсем "обосновано предположение": че голяма част от членовете на ВСС, а и почти цялата висша номенклатура в съдебната власт нямат никакъв интерес да се "затвори" вратичката за манипулации при избора на съдебен състав, който да разгледа едно конкретно дело. И че те ще направят и невъзможното, за да запазят LawChoicе и този път.

Защо е така? Ами замислете се, дали във тази висша номенклатура на Темида се влиза случайно. И проследете множеството избори с предизвестени победители за постовете в съдебната власт през последните години. Спомнете си и онзи прословут запис от разговора на вече бившия градски прокурор Николай Кокинов с премиера Борисов в дома му в Банкя – той нагледно показа как се "расте" в йерархията. Вярно е, че няма доказателства, но има достатъчно индикации, че голяма част от хората на ключови постове в съдебната власт съвсем не са подбрани случайно, още по-малко пък заради ярко изявен професионализъм. Така че съвсем логично възниква съмнение на кого какво са обещавали, за да получат "рамо" при избора – политическо, икономическо или съвсем откровено мафиотско.  А как биха могли да се "отблагодарят" на евентуалните си благодетели? Ами простичко е – като им опазят интересите в съда. Един от механизмите за това е да се намери добре подбран съдия, който нарочно или поради глупост ще свърши точно това, което се очаква от него. И тук на помощ идва Lawchoice.

Дори най-общото познание за тази практика е достатъчно та някой да очаква ВСС да предприеме решителни мерки и да реагира на искането на Съюза на съдиите в България да се направи пълна проверка на скандалното "случайно" разпределение на делото за КТБ в Софийския градски съд. Както и да бъдат установени и наказани виновните за него, ако се установи нарушение. А то е очевидно – срив в системата или в интернет не е имало, както излъгаха съответните служители на съда, за да оправдаят гафа си. Компютърните специалисти пък не скриха подозренията си, че върху програмата е въздействано "ръчно", за да може на практика да се изключи всякаква случайност при избора на съдията, който ще разглежда делото. Така че въпросът е ясен: отново е "Кой"? Трябва само да се посочи името. Но това едва ли ще се случи и този път. Въпреки всичките призиви на Сюза на съдиите. Надали ще пострада и LawChoicе – при все че всички са наясно с нейните невъзможности. Дори и Европейската комисия – тя вече в няколко поредни доклада всуе подчертава, че трябва да се намери начин, за да се гарантира сигурността на системата за случайно разпределение на съдебните дела.

Впрочем, когато този Висш съдебен съвет влезе в действие, всички си мислехме, че няма как той да действа по-зле от предишния – с всичките му скандали около Красьо Черничкия, със скатаването на "бедните" магистрати, притежаващи хотели в Приморско, и с откровения слугинаж. Но май наистина ще се окаже, че живеем в страната на неограничените възможности…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст