Комисия ще глобява за незаконни записи

Охранителна камера МВР

Законни ли са записите, направени с камери за видеонаблюдение? Това е въпросът, който най-често се задава във връзка с предположението, че заснемането е грубо посегателство срещу неприкосновеността на гражданите. Според Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заснемането с видеокамери е законно само ако изпълнителят е вписан в нейния регистър "Видеонаблюдение". Преди година се оказа, че Столичната  община събира незаконно записи от камери в детски градини, в училища, подлези и паркове, тъй като не е била вписана в регистъра като администратор на лични данни. Комисията установи, че Столичната община е извършила и още едно нарушение – предала е дисковете със записи на Столичната дирекция на МВР. Двете институции дори използват общи камери и оптични кабели. Обаче "предаване включително на информация или на записи на трети страни, след като не е обявено при нас и след като не знаем под каква форма, в какви срокове се съхраняват тези записи и най-вече на какво правно основание се предават на трето лице, това също е в нарушение на Закона за личните данни", заявиха по този повод от комисията.

Министерството на правосъдието (МП) също попадна под административните удари на комисията през август 2013 година. Тогава защитниците на лични данни образуваха административно производство срещу Министерството на правосъдието, по жалба на гражданина Я.Л.Н. Той се оплака до комисията, че МП осъществява видеонаблюдение на сградите на ул. "Аксаков" №5 и "Славянска" №1. При негово посещение в тези сгради личните му данни са били обработени автоматизирано от системите за контрол на достъпа, монтирани на входа на сградите. После при предоставяне на документа за самоличност при влизане на Я.Л.Н. в сградите данните са били чекирани. Според него по този начин е било извършено грубо посегателство над неговата неприкосновеност, което от своя страна води до незаконосъобразна обработка на данните му. Гражданинът се жалваше, че всичко това е извършено без наличието на условие за допустимост.

На свое заседание през август 2013 г. комисията обяви жалбата на Я.Л.Н. за основателна и наложи на Министерството на правосъдието глоба в размер на 2500 лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст