Спирането на “Южен поток” ще е загуба за България, призна Дончев

Министерски съвет Пресконференция за южен поток  Теменужка Петкова - министър на енергетиката Томислав Дончев - вицепремиер Божидар Лукарски - министър на икономиката

Правителството няма намерение да стои и да чака да види какво ще се случи с „Южен поток“. Това обяви на извънредна пресконференция вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

"При всички срещи, най-вече с представителите на европейските институции, ще бъде отстояван българският интерес, защото от подобно развитие на нещата България може да се окаже губеща, което не бива да бъде допускано", увери Дончев. " Ако проектът го няма, това е загуба за България", подчерта той.

Вицепремиерът уточни обаче, че България не може да провежда „сепаративни преговори“ с Русия без европейските институции. "Безспорно проектът е заложник на сложната ситуация, най-вече в Украйна", призна Дончев. По думите му ситуацията предизвиква тревога, но засега и от европейските институции имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция.

Дончев съобщи, че днес е провел редица телефонни разговори с представители на ЕК, в които обяснил, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. От страна на комисарите е било пояснено, че най-високо стои сигурността на газовите доставки и солидарността, но е изразена позиция, че Комисията ще бъде въздържана, докато документално не бъде уведомена.

От зам.-председателя на ЕК, отговарящ за енергийния съюз – Марош Шевчович, Дончев е получил уверение, че България в съкратени срокове може да разчита на съдействие за изграждане на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число финансиране за междусистемната газова връзка. Вицепремиерът обаче подочи, че подобна помощ не може да се счита за алтернатива на „Южен поток“, а само първа крачка. Според него България като държава-членка, находяща се в периферията на Европа, подложена на изключително висок геополитически риск, с реално застрашени в дългосрочен план газови доставки, би трябвало да е обект на особено внимание.

Дончев каза, че в краткосрочен план е нереалистична споменатата от Путин сума от 400 млн. евро приходи и нямало формална процедура, по която страната ни да получи компенсации, ако той не се реализира.

Вицепремиерът призова политическите сили да направят опит България да има една единна позиция по темата и това да не е позиция на правителството или на мнозинството в парламента, а на България. Това би ни дало сила във всичко, което следва от тук нататък, заяви Дончев.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви от своя страна, че реализацията на този проект е важна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, съживяване на икономиката и създаване на работни места. Тя припомни, че срещу страната ни има наказателна процедура от ЕК за проекта, което прави невъзможно правителството да предприеме действия по стартирането му.

Икономическият министър Божидар Лукарски пък обясни, че загубите за България от нереализирането на проекта биха били най-вече върху секторните и инфраструктурните инвестиции.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст