България е 69-а по корупция в света

корупция

България е с по-добри показатели от миналата година в глобалния индекс за корупцията в света според международната организация "Трансперънси интернешънъл", която публикува днес ежегодния си доклад за състоянието на корупцията по света.

Организацията мери по-скоро възприятието за корупцията, а не същинските й нива поради секретността, която обгражда повечето корупционни практики. Тя използва таблица, в която 100 "точки" получават най-некорумпираните страни, а 0 – най-корумпираните.

България е с показател 43 или с два пункта по-добре от 2013 и 2012 г. , когато е имала показател 41, и в тазгодишната класация е на 69 място от включените в проучването 175 страни. През миналата година страната ни заемаше 77-о място в класацията.

Според организацията рейтингът на Турция, Китай, Индия и други бързо развиващи се страни е спаднал рязко.

Турция рязко е влошила показателите си и сега има 45 точки, докато миналата година е била оценена с 50. Рейтингът на Китай е спаднал с четири пункта и сега е 36, въпреки че комунистическото правителство започна активна кампания срещу корупцията.

Организацията обръща внимание и на корупцията в други бързоразвиващи се икономики като Бразилия (на 69 място в класацията) по повод подозрения за връзки на хора от кабинета с петролни компании, и Индия (на 85 място) – заради банковите сметки на индийски граждани в "данъчния рай" остров Мавриций.

Като най-малко корумпирани страни начело на тазгодишната класация са Дания (92), Нова Зеландия (91), Финландия (89), Швеция (87) и Норвегия и Швейцария с 86 точки, а в групата на най-корумпираните са Сомалия и Северна Корея с по 8 точки, следвани от Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст