ДАНС удари цигарената контрабанда в… Полша

контрабандни цигари

В очакване да се превърне в чисто информационна служба в последните дни ДАНС се развихри като полицейска институция с разследващи функции. Тази седмица агентите си направиха пореден пиар с акция срещу контрабандата на цигари. Прави  впечатление обаче, че оперативните разработки на ДАНС по тази линия все по-често заобикалят територията на страната и търсят контрабандно теле под чужд вол. В последния случай, доказващ тази тенденция, действието се развива в Полша, където е разбита престъпна група, произвеждаща и разпространяваща цигари без акцизен бандерол. Нелегалните папироси са продавани в Полша, а в производството им са участвали и седмина българи.

Операцията е проведена още на 27 ноември, след шестмесечно разследване на ДАНС, под прякото ръководство и надзор на Специализираната прокуратура съвместно с Централното бюро за разследване на Република Полша и в координация с ЕВРОПОЛ. В хода й е открита нелегална фабрика за производство на тютюневи изделия, намираща се в близост до Варшава. Именно там са били задържани нашенците, плюс още петима поляци и двама украинци. Фабриката разполагала с поточна линия за производство на цигари от световноизвестна марка. Откритата готова продукция е общо 1 700 000 къса цигари, в склада е имало 5 т нарязан тютюн, голямо количество суровини и материали за производство, заготовки за опаковки на стекове, кутии за цигари. Папиросите са били предназначени за страни от Европейския съюз, се казва в съобщението на ДАНС.

Контрабандирани са марките Marlboro Red и Marlboro White. Едновременно с действията на полските служби агентите са провели операция в Добрич и във Варна, където са иззети части и консумативи за машини, схеми на поточна линия, каталог на машини за производство на цигари, СИМ карти, телефонни апарати, преносим компютър и мостри на цигари без акцизен бандерол от марките Marlboro, LM, Marble, Tekel 2001, Monaco и Jin Ling. Има задържан по случая, уточняват от ДАНС, като подчертават, че ЕВРОПОЛ и Централното бюро за разследване на Република Полша са оценили изключително високо партньорството с агенцията и предоставената коректна, точна и навременна информация по случая.

Действително е хубаво български спецслужби да получават похвали от европейските си партньори. Изниква обаче един логичен въпрос – защо след като ДАНС е толкова добре информирана за българи участници в незаконно производство на цигари в чужбина, такива папироси заливат и нашата страна и продажбата им по българските пазари върви с пълна пара? Досега не се е чуло нейни агенти да са "ударили" производство на наша територия и в резултат предлагането на такива цигари да е силно ограничено.

Навярно трябва да чакаме намесата на някоя чужда служба – така както ДАНС е допринесла за разбиването на незаконното производство на папироси в Полша, за да се пресече контрабандата им и у нас. Открай време има подозрения, че най-активни в нея са големите производители. През 2010 г. финансовият гений на ГЕРБ Симеон Дянков в прав текст обяви, че точно тези производители, които се оплакват от нелегалния внос и от контрабандата, всъщност работят нелегално. Дори срещу тях беше предприета спецоперация с кодово наименование "Совите". Името се дължеше на това, че разследваните фабрики работели легално до 20 ч., след което започвали нелегалното производство на цигари и алкохол без бандерол. Та тогава Дянков даде като пример за производител на нелегални цигари фабриката на "Булгартабак" в Благоевград. По същото време във Варна бяха заловени цигари без бандерол "Виктори" на обща стойност 1.6 млн. лв., произведени именно в тази фабрика, както сочеше експертизата.

Една от най-много контрабандираните марки на българския пазар е именно луксозното "Виктори". Според експерти по темата тези цигари се произвеждат у нас и по документи са изнесени от страната. Но в действителност се продават на черно на тукашните пазари. Освен "Виктори" тържищата са залени и с контрабандни папироси "Бест мен", които всъщност са марката Kings предназначени за износ.

Любопитно е какъв ще е ефектът от гласуваните тази седмица в бюджетната комисия в НС мерки за затягане на контрола върху акцизните стоки – цигари, алкохол, горива. Отново се предвижда монтиране на електронни уреди, които ще отчитат количествата акцизни стоки на входа и на изхода на данъчните складове. До 31 март 2015 г. големите производители като "Булгартабак", разполагащи с над 20 машини, ще трябва да монтират на тях електронни броячи, така че митниците да получават данни за всяка произведена цигара. Мениджърите на компанията скочиха като ужилени и обявиха промените за безумни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст