Ето как ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ

Протест на вложители пред КТБ

За да улесни вложителите в Корпоративна търговска банка /КТБ/, БАНКЕРЪ ви запознава с информация за цялата процедура по изплащането на гарантираните депозити, публикувана в последния брой 48 на вестника.

За да осигурят безпроблемно и бързо изплащане на влоговете (което ще е възможно да става до пет години) търговските банки осигуриха около 1 млрд. лв. допълнителна кешова наличност от банкноти. Като логистика и от гледна точка на сигурността това бе една от най-сложните операции, провеждани през изминалите години. Банкнотите бяха доставени от касовия център на БНБ в регионалните центрове на Дружеството за касови услуги.

Проблемът със сигурността обаче ще е още по-важен оттук нататък. Все пак става дума за гарантираните депозити на 255 000 вложители.

Става дума и за 1134 "конфликтни точки" – банковите клонове, които ще изплащат парите. Това научихме от новия председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. А общата сума на гарантираните сметки е около 3.7 млрд. лева. Затова и мерките за сигурност са изключителни.

От 4 декември по една патрулна кола ще стои пред по-големите клонове и регионалните банкови дирекции, а пред по-малките клонове и офиси ще дежури по един полицай. МВР шефът Веселин Вучков е подписал специална заповед, с която определя засилените мерки за сигурност при старта на плащанията. Драконовски мерки  ще има и вътре в банковите клонове. Охраната ще бъде увеличена. В офисите ще работят повече служители, отколкото обикновено, за да става обслужването по-бързо.

Според инструкциите на Фонда за гарантиране на влоговете гражданите и фирмите, които имат да получаат гарантирани депозити, са разпределени между деветте банки на базата на последната цифра в своят единен граждански номер или БУЛСТАТ. Тези, при които тази цифра е нула, отиват в "Банка ДСК", единиците са при ОББ, двойките – при Пощенска банка, тройките – при "Райфайзенбанк България", четворките – при "Алианц Банк България", петиците и шестиците са при "УниКредит Булбанк", седмиците – при Централна кооперативна банка, осмиците –  при СИБАНК, а девятките –  при Първа инвестиционна банка. В ПИБ с влоговете си от Корпоративна банка ще могат да се разпореждат и чуждестранните юридически и физически лица.

За да може един гражданин до получи своя гарантиран влог, трябва да отиде в клона на банката, която му е определена като обслужваща, и да покаже личната си карта. При фирмите лицата, които ги управляват и представляват, са длъжни да носят актуални удостоверения за регистрация по БУЛСТАТ. При определянето на подлежащата за плащане гаранция се следва принципът "едно лице – един депозит".

При това положение, ако един гражданин има влог в КТБ и в същото време е управител на три фирми, които също имат пари в затворената банка, ще има право да получи своя личен и на трите компании влогове до гарантирания им размер. Ще рече, че ако личният му влог е да кажем 100 хил. лв., а всяка от трите компании има по 150 хил. лв.  пари по сметки в КТБ, гражданинът ще може да разполага с всичките 550 хил. лв. – общата сума от личния влог и сметките на трите компании, които представлява. Това е при положение, че той като физическо лице и всяка една от фирмите като юридически лица нямат задължения към банката. Защото при изчисляването на подлежащата на изплащане гарантираната сума от размер на влога на всяко едно лице се вадят задълженията му към Корпоративна банка.

Гражданите имат три възможности.

Да се разпоредят с гарантираните си лични пари в КТБ и със средствата на фирмите, които управляват. Те могат да ги оставят по сметката в банката, в която им е разпределена от фонда като обслужваща. Другата възможност е да открият там разплащателна сметка и да прехвърлят средства по сметки в други банки. Третата е да изтеглят парите си на каса. В последните два случая обаче на клиентите може да им се наложи да плащат такса. Ако направят само един превод през системата за разплащане "БИСЕРА", той ще е безплатен. При положение че преводът бъде нареден през системата РИНГС, таксата е 12 лева. За всеки следващ превод след първия – независимо от платежната система, през която е направен, клиентът плаща такса по тарифата на обслужващата банка. Трябва да е ясно, че всички преводи над 100 хил. лв. задължително се извършват през РИНГС.

При тегленето на пари на каса – независимо от сумата, ако тя е до 3 хил. лв., таксата е 3 лева. Това трябва да е пределно ясно за хора, които имат по сметки в КТБ от 100-200 лв., а те са няколко десетки хиляди. Ако клиентът изтегли в брой между 3 хил. и 20  хил. лв., таксата е 3 лв., плюс 0.2%, които се начисляват върху горницата над 3 хил. лева. Тази такса се начислява, при положение че за тегленето е направена предварителна заявка от два работни дни. Ако такава заявка липсва, таксата е 3 лв., плюс 0.4% върху горницата над 3 хил. лева.

Според официалната информация на Фонда за гарантиране на влоговете по-големи суми от 20  хил. лв. няма да могат да се теглят без предварителна заявка. Тук има и още един детайл, който собствениците на по-големи депозити в КТБ трябва да знаят.

Съществува една наредба, приета по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, според която банката трябва да осигури охрана и инкасов автомобил на всеки, който тегли по-големи суми от нея. Не че в момента тя стриктно се спазва, но в случая с изплащането на гарантираните в КТБ влогове банките могат да решат да я изпълняват. Ясно е, че въпросната охрана и превозът също ще струват пари.

Ето и пълен списък на банковите клонове, които ще изплащат депозитите от КТБ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст