Стив Ханке: Фалитът на КТБ ще забави кредитирането

Стив Ханке

След кризата с Корпортивна търговска банка регулациите и надзора в банковия сектор ще бъдат много по-строги, защото управляващите и Централната банка нямат друг избор. Това заяви световният икономист Стив Ханке пред репортер на в. "БАНКЕРЪ". Според него последиците от фалита на четвъртата по големина банка у нас ще се усещат дълго време, тъй като това ще забави още повече ръста на кредитирането, който и в момента в България е много слаб.

Ханке е в столицата по покана на Български икономически форум като лектор в тазгодишното издание на форума, на което в. "БАНКЕРЪ" е медиен партньор.

Според "бащата" на валутния борд у нас обявяването в несъстоятелност на КТБ е било правилното решение, ако се приемат за достоверни докладите на одиторите. 

Ако обаче одитът не е бил правилен, ако те са сгрешили дори с 5% – това повдига много въпроси, заяви Ханке.

По негови думи кризата с КТБ не е била голяма и системна, тъй като това е само една банка и даде за пример сътресенията в банковите сектори на Гърция и Кипър, при които бяха засегнати няколко финансови институции със системно значение.

Професорът не вижда други сериозни рискове за българската банкова система през следващите години, но все пак отбеляза, че те не винаги са видими. Според него проблемът е в това, че Българската народна банка не публикува индивидуалните отчети за отделните банки, а само представя картина на цялата система. Той допълни още, че когато някои иска да създава паника в банковия сектор, няма кой да му попречи да направи това.

Проф. Ханке е категоричен, че първият тест за новото правителство ще бъде това как ще се справи с повишените нива на бюджетен дефицит и държавен дълг.

"Дали ще успеят да понижат дефицита и да ограничат държавните разходи ще покаже дали новото правителство е надеждно", заяви професорът.

Ханке посъветва правителството на Бойко Борисов да направи това много по-бързо, отколкото хората очакват. Професорът използва и метафора, за да опише състоянието на политиката у нас.

"Проблемът с българската политика е това, че тя е малко като безмоторна лодка, която се движи по Дунава и ту се удря в една страна, ту в другата и е без посока"

Рестартиране на приватизационната програма и да ограничаване на разходите на правителството, са две от мерките, които Ханке препоръча за намаляване на размера на държавния дълг в краткосрочен план. По негови думи е необходима нова приватизационна програма, тъй като държавата има много активи, които трябва да продаде. Той отправи и критика към правителството на Пламен Орешарски затова, че е спряло тази програма. 

"Присъединяването към еврозоната ще бъде катастрофа за България", категоричен е Ханке. Според него приемането на еврото ще наруши фискалната дисциплина на България, ще повиши нивата на дълг и дефицит. Няма никаква причина България да се присъедини и към Единния банков надзорен механизъм на ЕС, отбеляза още професорът и допълни, че идеята, че по някакъв начин Европа ще успее да оправи всички проблеми на България, е грешна.

Най-важната задача на новото правителство според Ханке, е да намали несигурността в икономиката, която се влоши още повече след кризата с КТБ. Според него вложителите в банката е трябвало да получат парите си още преди много време и това, че повече от пет месеца те не са имали достъп до средствата си, е един от факторите, който е забавил икономиката. 

Професорът призна още, че на мястото на управляващите не би взел нов външен дълг за запълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете и препоръча необходимите средства да бъдат взети от фискалния резерв, тъй като по този начин общият размер на държавния дълг няма да се промени.

"Дефицитът и дългът трябва да бъдат понижени до минимум по всички възможни начини. Но всичко това е наследство от бившото правителство на Пламен Орешарски", заяви още Ханке и посъветва да се заема възможно най-малко от външните пазари. Все пак той отбеляза, че тези показатели остават едни от най-ниските в Европейския съюз и в условията на валутен борд те трябва да останат ниски. 

Ханке определи Европейският съюз като машина за корупция и препоръча на страната ни да стои по-далеч от Брюксел, ако иска да намали корупцията. 

Бащата на валутният борд не пропусна възможността да отправи и критика към бившия финансов министър в първото правителство на Борисов – Симеон Дянков. "Как един от създателите на класацията на Световната банка за правене на бизнес Doing Business report не успя да подобри показателите на страната, така че тя да подобри оценката си поне малко?, запита реторично Ханке. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст