ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора, пътища и дупки

Левове

От началото на 2015-а започва изкупуването на земи за изграждането на българо-гръцката газова връзка "Ай Си Джи Би" (ICGB). Очакванията са това да е най-реалистичната алтернатива на „Южен поток“. Газопроводът ще позволи осъществяването на газови доставки за България и съседните ни страни от терминала за втечнен газ до Атина. Такъв ще се изгради и на северното гръцко егейско крайбрежие, близо до входа на ICGB.

Министерство на икономиката, Комисията за защита на потребителите, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българската агенция по безопасност на храните започват проверки на зимните ни курорти. 

"Уестингхаус Електрик Къмпани" представи проекта за разширяване на АЕЦ "Козлодуй" на българските евродепутати в Страсбург и на представителите ни в Европейския икономически и социален комитет. Експертите са категорични, че разширяването на централата ще осигури най-ниската цена на електроенергията в сравнение с другите алтернативи, а и за периода на експлоатация от 60 години няма да бъдат отделени никакви въглеродни емисии.

Износът на България към основните търговски партньори извън Европейския съюз бележи спад. Най-голямо е намалението при експорта на български стоки и услуги за Китай, който се е свил с близо 15% за година. При Русия понижението е с близо 9%, показват данните на националната статистика.

Европейските граждани плащат най-високи данъци в света, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според изчисленията най-високи са налозите в Дания, където приходите от тях са 48.6% от брутния вътрешен продукт. На второ и трето място се нареждат Франция (с 45% от БВП) и Белгия (с 44.6% от БВП). На другия полюс с най-малка данъчна тежест са Мексико и Чили.

От 13 декември влиза в сила единният регламент за етикетиране на храните на територията на Европейския съюз. Цялата информация за продукта, неговите съставки и срок на годност трябва да се съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър и четивен шрифт. Изрично ще бъдат изписвани и алергените. Производители и търговци няма да могат да спекулират с подвеждаща информация за качеството, тъй като тя ще бъде санкционирана като заблуждаваща реклама.

Започна изграждането на една от сградите на територията на "София тех парк" – комплекса за спорт, отдих и катерене "Колайдър Активити Център". Проектът е инвестиция на най-голямата компания, произвеждаща изкуствени стени за алпийско катерене – „Уолтопия“, а прогнозната му стойност е 12 млн. лева. 

Комисията за защита на конкуренцията глоби ИКЕА с 347 505 лв. за заблуждаваща реклама. Производството е образувано след сигнал от потребител. Антимонополната комисия е установила, че в рамките на два месеца през лятото на 2014-а дружеството рекламира етажерката "BILLY" на цена от 79 лева. В този период обаче стоката не е била налична в мрежата на търговеца на тази цена. Вместо нея се е предлагала друга етажерка с идентично наименование, но на по-висока стойност – 100 лева.

Около 160 хил. българи са избрали да прекарат Коледа и Нова година извън граница. Едни от най-предпочитаните дестинации за празниците остават съседните държави – Сърбия, Македония, Гърция и Турция.
 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст