ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корупцията ни дави

Левове

Центърът за изследване на демокрацията представи годишния си доклад за корупцията у нас. Според него тя е достигнала най-високите си нива от 15 години насам. Критиките в него са, меко казано, унищожителни. Най-корумпирани са депутатите и представителите на изпълнителната власт, които имат и най-големи правомощия. Според документа репутацията на тази част от нашенския "елит" е стигнала дъното. А 94 на сто от хората, сочат различните държавни институции, като "инкубатор" за корупционния натиск. Анализът на експертите показва, че през последната година са се реализирали средно 158 000 корупционни сделки на месец. Бизнесът е засегнат най-много, корупцията като "метод" за разрешаване на различни проблеми заема водещо място. Изследването е показало, че представителите на различни фирми не само нямат доверие на институциитe, но са убедени, че не получават равноправна съдебна защита.

Отчетено е, че повечето корупционни действия се предприемат по инициатива на държавната администрация, която принуждава хората, ползващи нейните услуги, да се "възползват" от тази "практика" и формира  сериозна допълнителна цена за ползване на този вид услуги. Авторите на доклада смятат, че всеки втори българин е натискан да участва в корупционна сделка, а всеки трети се е включил в такава. Най-високо е нивото на корупция във всички равнища на управление в ключови сектори с преобладаваща държавна собственост, каквато примерно е енергетиката. Освен категоричността на направените изводи за високите равнища на участие на населението в корупционни сделки противодействие на практика няма. Анализаторите подчертават, че осъдителни присъди за корупция липсват. Статистиката показва, че у нас иде реч за едва 150 души, в повечето случаи на най-ниските нива. В анализа се прави сравнение с Румъния, където през 2012-а 800 души са осъдени за корупция, през миналата година – 1000, а тази – 1500 души, и то заемащи средни и високи постове.

Авторите на доклада обръщат особено внимание на проявленията на политическа корупция в застрашителен мащаб. Те определят възхода и падението на Корпоративна търговска банка като недвусмислена демонстрация, че завладяването на държавата от частни интереси е достигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и Българска народна Банка. Другият пример, който се посочва в доклада, е сагата с "Южен поток".
Изследването показва, че Висшият съдебен съвет е неспособен да гарантира, че прокуратурата и съдът се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата. Няма адекватно натоварване на съдилищата и прокуратурата, което създава възможности за забавяне на делата и повишава корупционния риск, се подчертава в документа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст