ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Н. Пр. Джонатан Алън: Ситуацията в страната се подобрява с всяка изминала година

Министър Вучков с дипломати

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков проведе работна среща с посланиците на чужди държави в България. Традиционно тези срещи биват организирани два пъти годишно – преди началото на зимния и на летния туристически сезон, за да бъде анализирана ефективността на предприетите от МВР мерки за сигурност.

„По време на срещата дипломатите отбелязаха недвусмислено благоприятната тенденция за по-голяма сигурност за чуждестранните туристи”, подчерта министър Вучков. Като безспорен успех той определи констатациите, че постепенно намират решение забелязаните проблеми, свързани с недостига на преводачи и с наличието на ПОС терминали за незабавно заплащане на служебни бележки. „В областните дирекции на МВР, конкретно в курортните центрове, допълнително са назначени след конкурс и преводачи. Новото е, че имаме готовност да изпратим курсанти от Академията на МВР, които под формата на стаж да съдействат на своите колеги с отличната си чуждоезикова подготовка поне за един месец – от средата на февруари до средата на март идната година”, информира вътрешният министър и допълни, че на посланиците са предоставени данни за точните местонахождения на инсталираните ПОС устройства в Банско, Пампорово, Боровец, Смолян и Самоков. Такава подробна информация ще има и по отношение на летните курорти. Ще бъде продължен и стартиралият преди няколко години и доказал се като успешен подход за въвеждане на съвместни патрули, като конкретно на територията на Банско през активния сезон от 15 декември до 8 март в тях ще бъдат включени полицейски служители от Гърция и Румъния.

В дискусиите, свързани с предприетите от МВР действия и анализа на състоянието на нашите курорти от гледна точка на сигурността на туристите, включително и чуждестранните, участие взеха и ръководителите на полицейските дирекции, на чиято територия са  всички курортните центрове. По време на срещата, фокусирана върху предстоящия зимен сезон, бе направен и кратък ретроспективен анализ на изтеклия летен сезон и сигурността по летните курорти.

Като съпредседател на срещата Н. Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания у нас, изрази задоволство от напредъка на страната ни и предприетите конкретни действия, съобразно направените препоръки. „Доволен съм от оценката на посланиците, че ситуацията в България много се подобри”, заяви посланик Алън, отчитайки предприетите действия за преодоляване на недостига на преводачи и по отношение на особено важния факт, че ПОС терминалите вече приемат и карти, издадени в чужбина. „Сътрудничеството ни е особено важно, защото споделяме общи цели. Радвам се, че министерството в лицето на министъра и неговия екип са отворени към нашите идеи и опит”, допълни той и отправи благодарности към служителите на МВР, които помагат на чуждестранните туристи всяка година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст