ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НЕК не може да фалира

Далекопровод ток електрически стълбове

Националната електрическа компания не може да фалира. Около това мнение се обединиха пред Нова телевизия депутатите от ГЕРБ Валентин Николов и Таско Ерменков от БСП.

Според Ерменков обаче активите на компанията са достатъчно големи, за да покрият дълговете, но НЕК е в тежка ликвидна зависимост в резултат на няколко фактора, един от които е високата цена, на която произвеждат американските централи.

„Този проблем не може да бъде решен, ако не постигнем договореност с американските централи и не постигнем нормализиране на взаимоотношенията с ВЕИ производителите“, допълни червеният депутат.

Валентин Николов също увери, че НЕК не може да фалира, защото е част от националната сигурност. Според него тезата, че активите могат да покрият задълженията, не е състоятелна, защото фирмата не може да погаси краткосрочните и средносрочните си задължения и няма как да получи кредит, отпуснат на базата на активите.

Според него цената за състоянието на НЕК ще бъде платена от потребителите. Николов обаче допълни, че в краткосрочен план не би трябвало цената на тока да се повишава, но в дългосрочен нещата не стоят по този начин.

Ерменков също подчерта, че цената на тока трябва да бъде повишена, защото нетърговски споразумения, които формират висока цена на входа на електроенергията и тя няма как да бъде компенсирана.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст