ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Русия връщат задължителната продажба на валута от износителите. Новата норма е 50%.

руска централна банка

Законопроект за въвеждане отново на задължителна продажба на валутата от износ извън страната, е внесен за разглеждане в руския парламент от група депутати от опозиционната  партия "Справедлива Русия", начело с председателя на фракцията Сергей Миронов.

Става дума за възстановяване на действалата до 2007 г. практиката за задължителна продажба на значителна част от чуждестранната валута, придобита от резиденти на Руската федерация – физически лица, еднолични търговци и фирми – до 50% от получените от продажби зад граница финансови ресурси. Изключение се прави единствено ако руската Централна банка е установила други пропорции. Авторите на законопроекта уточняват,  че до 2007 г. в страната е действала аналогична норма, но в размер до 30%.

Законопроектът предвижда още и разписана технология за продажбата на изкараната от износ валута: износителите ще имат срок от само седем дни за да продадат на Централната банка половината от спечелената валута, като този седемдневен срок започва да тече от датата на захранване на техните сметки в упълномощена банка от страна на купувачите.

Законопроект касае приходи във валута от всякакви сделки – продажба на стоки, изпълнение на договорени работи и оказване на услуги, предаване на информация и споделяне на резултати от научни  изследвания". Единственото изключение са положителните финансови резултати от операциите на федералното правителството и на руската Централна банка.

Ако законът бъде приет и подписан от президента Владимир Путин, това ще означава принципно ново таргетиране на политиката на РЦБ – от борба с инфлацията към поддръжка на валутния курс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст