ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пострадалите от фалита на КТБ учредяват сдружение

протест ктб

Пострадалите вложители от фалита на КТБ ще учредят днес своя собствено сдружение "Ние, гражданите" от 14 ч., в Парк-хотел „Москва“ . Целта му е да обедини всички, които искат да намерят подкрепа в тяхната борба за справедливост срещу отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка. Сдружението ще бъде своеобразно продължение на инициативата "КТБalive", организирана от граждани във "Фейсбук", които пет месеца протестираха с искания за отваряне на КТБ.

Първата задача на сдружението е решаване на проблемите на вложителите с надгарантирани депозити в Корпоративна Търговска Банка, както и търсене на обезщетения за вреди на всички вложители в банката. Сдружението ще съдейства на вложителите в организацията и воденето на съдебни дела, презентиране на всички инициативи на сдружението в медиите, лобиране сред политическите партии за приемане на необходимите изменения на законите, които да дадат по-голяма прозрачност и да предотвратят възможностите за ощетяване на вложителите от Синдика, ФГВБ и др. държавни и частни структури. Недоволните ще предприемат и всички необходими действия за налагане на наказателна отговорност на виновниците за фалита на банката.

Основните направления, по които ще сдружението е да организира системни наблюдения върху ситуацията с гражданските права и развитието на гражданските права в България и в чужбина. Да изготвя доклади за ситуацията със защитата на гражданските правата, развитието на гражданското общество и да ги разпространява в страната и в чужбина. Да изготвя, превежда и разпространява материали, свързани с теорията и практиката за защита на гражданските правата, за развитието на гражданското общество и да информира за методите и начините за тяхната защита. организира конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданска дейност, свързани със защитата на гражданските права и устойчивото развитие на гражданско общество. Да защитава правата на отделни физически и юридически лица на територията на Република България и в чужбина при накърняване на техните граждански права от държавата, институциите и др. физически и юридически лица.

Преди това ще се проведе и граждански протест срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти. Демонстрацията е организирана четири неправителствени организации днес и освен в София, ще се състои в още 14 града, съобщи пред БНР Ангел Славчев, представител на "Граждански контрол" и бивш член на "България без цензура".

Шествието ще се проведе до 14:30 ч. по следния маршрут: Съдебната палата, пл. „Независимост“, бул. „Цар Освободител“ до Народното събрание. Протестът ще се движи по крайна дясна лента на пътното плътно по посока на движението. 

Комитетът от четири неправителствени организации настоява за незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс и за неговата отмяна. От този текст се възползват най-вече банките, защото той им дава възможност да предизвикат дело, а после да се установява дали този, срещу когото е заведено делото, наистина е длъжник

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст