ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ислямист взе заложници в кафене в Сидни

заложници сидни

Въоръжен мъж взе заложници в кафене на шоколадовата компания "Линд" на  площад "Мартин" в Сидни около 9,45 ч. местно време (малко след полунощ българско). На витрината на заведението се виждат двама заложници да държат черно знаме с надпис на арабски език.

Полицията бързо отцепи площада и няколко прилежащи улици. Засега тя знае само за един похитител, но не изключва да има и други. Полицейски комисар отбеляза по-рано, че засега случаят се разглежда като въоръжено нападение.

Нападателят е накарал двама заложници да опънат на един от прозорците флаг със следния надпис на арабски език: "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и още свидетелствам, че Мохамед е неговият пророк".

Заложници в кафенето са позвънили в местна радиостанция, за да предадат искане на похитителя да говори с премиера Тони Абът чрез радиото, предаде ДПА. Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства – две в кафенето и две на други места в града, съобщи телевизия Ченъл 10. От радиото казали, че са разговаряли с двама притеснени заложници чрез мобилен телефон.

Общо петима заложници са успели да избягат от кафенето. Две жени с престилки – вероятно от персонала, излязоха на бегом от заведението. Преди това от него излязоха трима мъже – двама от централния вход, а третият – от страничен. Не е ясно дали заложниците са били освободени от похитителя или са успели да избягат. Полицията, която разпитва тримата мъже, за да събере информация за това, което се случва вътре, отказва да уточни броя на заложниците, посочва Ройтерс.

Полицейски комисар Катрин Бърнс съобщи малко по-рано, че полицаите са установили контакт с похитителя. По думите й няма сведения някой от заложниците да е пострадал. Предполага се, че похитените са между 20 и 30.

Площад "Мартин" е разположен в центъра на Сидни.

Премиерът Тони Абът, който напоследък предупреждава, че радикални елементи планират удари срещу мишени в Австралия, заяви, че засега признаците са за "политически мотивирана ситуация в кафенето", посочва Ройтерс.

Междувременно компанията "Линд" съобщи, че затваря всичките си заведения в Австралия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст