ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оправдаха бившия шеф на “Информационно обслужване”, трябва да върне 23 500 лева, реши ВКС

вкс

Съдебната сага с бившия шеф на "Информационно обслужване" Иво Николов приключи с оправдаването му за всички престъпления, в които бе обвинен, но Николов е осъден да възстанови 23 500 лева на дружеството, показа проверка на "Правен свят". Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), който през май т. г. оправда Николов по обвиненията за безстопанственост, но прие, че той носи гражданската отговорност за сключен договор за консултантски услуги за 23 500 лева. Въпросният договор е бил сключен от финансовата директорка на "Информационно обслужване" с фирма, която е собственост на сина ѝ. Под документите обаче се подписвал негов съдружник, за да не бие на очи семейната връзка.

Пред ВКС Николов и защитниците му искаха присъдата да бъде отменена в тази ѝ част, в която подсъдимият е осъден да плати сумата, въпреки че е оправдан за извършено престъпление. Върховните съдии обаче намират за неоснователно твърдението в жалбата, че щом подсъдимият е оправдан по обвинението за инкриминираното деяние, следва че деянието не е противоправно, а това изключва отговорност за непозволено увреждане.

"Съдът е признал подсъдимия за невиновен и го е оправдал, защото е приел, че деянието не съставлява престъпление, а не защото не е установено, че деянието е извършено. Изводът на САС за противоправност на деянието е правилен", се казва в решението на ВКС. Според съда противоправността при деликт е налице независимо дали се касае за накърняване на общата забрана да се вреди другиму, или до специален деликтен състав, или за състав от Особената част на Наказателния кодекс.

Преди година Софийският градски съд (СГС) оправда Николов по две обвинения за безстопанственост и неизгодна сделка. СГС обаче го призна за виновен в безстопанственост по непредпазливост за подписания договор за 23 500 лева, тъй като по делото не се доказа, че той е имал представа за схемата между майка и син. За Николов важеше разпоредбата на чл.1 от Закона за амнистията от 2009 г. Според него се амнистират лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда затвор до 5 години. Така той беше осъден само да плати сумата от 23 500 лева имуществени вреди на "Информационно обслужване".

Апелативният съд обаче отмени присъдата в частта, в която той е осъден за безстопанственост и амнистиран, като го оправда по обвинението, но не и за това, че трябва да възстанови парите. Според САС сами по себе си действията по сключване на договора и заплащането на сумата, не са противоправни, но Николов не положил дори минимални усилия да проучи какъв е предмета на дейност на фирмата, кога е създадена, има ли опит в такива консултантски услуги и каква реална дейност е извършвала.

"Съставът на САС основателно е приел за доказана вината на подсъдимия, под формата на непредпазливост, която винаги се предполага при деликт. Макар и да не е искал или допускал настъпването на вредоносните последици, Николов е могъл и е бил длъжен да извърши действията, изисквани от описаните от обвинението нормативни и устройствени правила като е могъл от обстоятелствата да предвиди и не допусне настъпването на значителните вредни последици в размера на инкриминираната сума от 23 500 лева", пише в решението на ВКС.

Делото срещу Иво Николов тръгна след шумен скандал в средата на 2009 г., когато тогавашното правителство на ГЕРБ твърдеше, че в "Информационно обслужване" са харчени милиони за ненужни ремонти, давани са космически заплати и е пиляно имущество за други ненужни разходи. Тогава Сергей Станишев обвини Бойко Борисов в "лов на вещици", а Борисов отвърна, че Иво Николов е "една мъжка вещичка" и се закани да излови всички като него.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст