ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

През април презентират инвестиционния план на Юнкер у нас

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, започва днес презентации в 28 страни от ЕС за популяризиране на инвестиционния план на ЕС на стойност повече от 300 млрд. евро и за представяне на новите възможности пред правителства, инвеститори, предприятия, регионални органи, профсъюзи и общности.

Очаква се през април Катайнен да представи плана и пред българските управляващи и бизнес.

„Нашето послание е много ясно: работим при много кратки срокове за привличане на нови инвестиции, които да се влеят в нуждаещите се от пари в брой бизнес начинания, стартиращи предприятия, инфраструктурни проекти в сферата на транспорта и широколентовия интернет, в нови училища и болници". Започваме това начинание, като се опираме на силната политическа подкрепа, която вече имаме, и за да обясним на публичния и частния сектор по какъв начин могат да се включат.", заяви Катайнен.

Презентациите започват днес в Румъния, където заместник-председателят на Комисията ще бъде придружен от комисаря на ЕС по регионалната политика Корина Крецу.

Заместник-председателят Катайнен ще се срещне с министър-председателя Виктор Понта, новоизбрания президент Клаус Йоханис, говорителя на сената Калин Попеску Таричеану, както и с министри и членове на парламента. Той ще участва в конференция, озаглавена „Инвестиционен стимул за Европа“, за да представи възможностите пред стотина потенциални инвеститори и предприятия и с участието на управителя на Националната банка на Румъния.

Той ще обсъди бъдещето на ЕС със студенти и преподаватели в Икономическия университет в Букурещ.
Заместник-председателят ще открие и гала вечерта на структурните фондове – събитие за награждаване на финансирани от ЕС проекти, които са променили живота в общностите, където се провеждат.

Визитата на Катайнен в Букурещ ще приключи с посещение на финансирания от ЕС проект LuminaLed в Microelectronica – частно предприятие за научни изследвания и производство на светодиоди за леки автомобили.

Днешното посещение в Румъния ще бъде последвано от посещения в Италия и Германия през януари, в Испания, Хърватия, Чешката република и Обединеното кралство през февруари и във Франция през март. Целта е до октомври 2015 г. да бъдат посетени всички 28 държави членки на ЕС. Заместник-председателят ще направи също посещения в държави извън ЕС за даване на гласност на инвестиционния план.

Програмата ще бъде съставена така, че да се обърне внимание на специфичните инвестиционни нужди във всяка страна от ЕС. Заместник-председателят ще обсъжда инвестиционния план както с националните, регионалните и местните органи, така и с представители на бизнес средите, профсъюзите, академичните среди и с потенциални инвеститори. Той ще посети и местата, където се реализират проекти, които се ползват от финансиране от ЕС, и ще обсъди възможностите, предлагани от плана.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст