ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС даде ход на делото за КТБ

Дело КТБ - (от ляво на дясно) бившите изпълнителни директори на КТБ Орлин Русев и Илиан Зафиров

Върховният административен съд даде ход на делото срещу отнетия лиценз на КТБ. Съдът отказа да конституира като страни в процеса 20-ината вложители на банката, които присъстват на заседанието. Преди началото му те се протестираха пред Върховния административен съд. Събирането на вложители, организирано в социалните мрежи, е под надслов: "За ВАС е изпит КТБ".

Мирното присъствие пред сградата на Върховния административен съд е своеобразен призив за прозрачен процес, а поканата е към всички заинтересовани от казуса да присъстват лично на заседанието, за да се гарантира провеждането на обективен и безпристрастен съдебен процес, който адекватно да защити правата и интересите на българските, но и на гражданите от други европейски държави.

Освен в името на обективността организаторите търсят широко присъствие и заради отказа на съдебния състав да допусне за разглеждане десетки жалби на индивидуални вложители. В това решение те виждат отказ от правораздаване.

Делото започна въпреки здравословния проблем на една от жалбоподателките Вера Архундова и на практика при липсата на процесуален представител на БНБ. ВАС прецени, че болничният лист на Ахундова не отговаря на съдебните стандарти. Що се отнася до двете представителки на БНБ, оказа се, че те са упълномощени от управителя на банката, а не от Управителния съвет, който всъщност е взел решението за отнемането на лиценза на КТБ.

По настояване на "Бромак" на мажоритарния собственик Цветан Василев тази фирма също ще бъде конституирана като страна в процеса – става дума за допълнително конституиране на "КТБ" АД. Съдът записа специално в мотивите си, че банката е пряко засегната като институция от решението на БНБ. 

Страните поставятиха исканията си – още документи да бъдат осигурени от БНБ и назначаването на съдебно-икономическа и съдебно-счетоводна експертиза. Ако съдът приеме тези искания, делото ще бъде отложено.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст