Деветима българи от “Фалун Гонг” задържани в Белград

фалун гонг

Деветима български граждани бяха задържани в сръбската столица Белград, заради подготвян протест срещу китайския премиер Ли Къцян, който е на посещение в Сърбия. Сънародниците ни са членове на религиозната организация "Фалун Гонг", забранена от китайските власти.

Сънародниците ни предварително са подали девет заявления за разрешение за провеждане на протест по време на срещата на върха Китай – Централна и Източна Европа, която се открива по-късно днес в Белград. Сръбските власти категорично са забранили демонстрацията и са отговорили отрицателно на искането за протест.

Служител на консулска служба към посолството е провел телефонен разговор с началника на следствения арест за чужденци в "Падинска скела", който е информирал, че те се намират в ареста. Чувстват се добре здравословно, нямат оплаквания, съобщиха от външното ни министерство.

Българското посолство в Белград е поискало по съответния ред от сръбското министерство на външните работи информация за причините за задържане на гражданите, като е изпратило нота. До момента няма официален отговор.

Посолството и МВнР продължават да работят за изясняването на случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст