ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП поиска оставката на образователния министър

Министерски съвет заседание Тодор Танев мин. на образованието

БСП поиска оставката на образователния министър проф. Тодор Танев заради изказването му пред ученици във Враца, че Фредерик Жолио-Кюри е "пълна нула" като учен и че Ломоносов не е направил нищо особено.

"Танев дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес", посочват в декларация до медиите социалистите. 

"Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му „В страната на Съветите”, пишат още от БСП.

Те допълват, че професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Социалистите припомнят още, че именно той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция.

"Проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф. Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура", пишат още в декларацията си от БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст