Новогодишни гадания

новогодишни гадания

Нощта на 31 декември срещу 1 януари е мост, който съединява миналото и бъдещето. В представите на много народи тези часове са  обвити в тайнственост, обреди и странни ритуали. Затова тогава е прието да се гадае за бъдещето, да се призовава късметът, щастието, любовта и други блага. 

 

Гърция  

Древните гърци са създали традиция, която е запазена и до днес. Няколко минути преди полунощ на Нова година семействата излизат от домовете си, за да наблюдават как стопанинът или друг уважаван роднина разбива плод от нар в прага на дома, за да провери доколко ще е успешна следващата година. Ако плодът е узрял и се пръсне на парчета от първия опит, а зърната от него се разпилеят обилно, това е знак, че следващите 12 месеца ще са благополучни и доходни. Но ако стопанинът не успее от първия път или зърната са малко – предстоят трудности, включително и финансови. След гадаенето всички се връщат в жилището, като престъпват прага с десния крак. Гръцкият израз Έσπασε το ρόδι (Да разбиеш нар) означава добро начало.

Гръцките момичета по селата си гадаят за брак по друг забавен начин. В полунощ отиват до курника, почукват на стената му и слушат внимателно кой ще се обади пръв отвътре. Ако е кокошка, девойката ще остане мома и през следващата година, ако е петел – означава сватба.

Италия

Лещата присъства задължително на новогодишната трапеза в Италия като символ на изобилието и богатството. Всяко зрънце е паричка и колкото повече изядеш, толкова по-богат ще си през следващата година. Предизвикателството е, че лещата задължително се яде накрая – след обилната вечеря, тортата и шампанското.

В навечерието на Нова година младите италианки хвърлят обувките си към вратата и внимават накъде ще се обърнат носовете им. Ако е към изхода – скоро предстои сватба. Според друго италианско поверие първият, кой влезе в жилището след празника, трябва да е мъж, желателно брюнет, тогава годината ще е щастлива. Ако е жена – предстоят неприятности. Посещението на полицай предвещава проблеми със закона, а появата на свещеник – скорошна смърт.

Испания

Докато празничните камбани отброяват времето до настъпването на Новата година, испанците изяждат дузина гроздови зърна – по едно на всеки удар. Който успее да се справи със задачата, ще сбъдне желанията си, а в дома му ще се изсипе рогът на изобилието. Говори се, че тази традиция е създадена от лозарите в град Елче през 1909-а, когато се родила необичайно богата реколта от грозде. Според статистиката през 2005-а испанците са изяли под ударите на камбаните 550 млн. гроздови зърна. Любопитно е, че с времето този чисто испански обичай се е разпространил в Италия, Франция и дори в далечна Бразилия.

Тибет 

Жителите на тази държава отбелязват Нова година – Лосар, според тибетски календар в края на февруари или в началото на март. Гадаенето се извършва чрез курабии със специални символични плънки – парченца дърво, хартия, камъчета, въглен, кристали сол или парченца тор. Докато обядва в първия ден на новата година, семейството опитва късмета си. Който намери тор в курабията си, е истински щастливец, ако в плънката има хартия, е на успех в учението, а онзи, комуто се падне дървото, ще фалира.   

Виетнам

Виетнамците отбелязват новата година, която се нарича Тет Нгуен Дан (Празникът на първото утро)  по лунно-слънчевия календар. Обикновено това става в края на януари – началото на февруари и продължава  една седмица. В навечерието на празника те образуват дълги опашки пред вратите на гледачките, за да научат какво ги очаква през следващите 12 месеца. Някои се съветват с предсказателите кого пръв да поканят на гости. Според поверието от това до голяма степен зависи бъдещето – първият посетител трябва да искрен и с чиста душа.

Япония

По традиция японците не спят на Нова година и дори избягват думите „спане“ и „сън“. Вместо това посещават шинтоистки и будистки храмове, за да получат предсказанието омикудзи, което представлява своеобразна лотария. В грижливо сгънати хартийки са написани пророчества в диапазона от „голяма благословия“ до „бъдещо нещастие“. Но най-лошият вариант – „голямо нещастие“, липсва.  Впрочем, ако предсказанието не е благоприятно, може да бъде оставено върху специално дърво или в храма. Тогава то няма да се сбъдне. Ако е добро, човек може да го вземе със себе си и да го носи през цялата година като талисман.

Първият сън през новата година (през нощта на 2 януари) се смята за пророчески. За добър знак се смята, ако в съня се появят планината Фуджи, сокол, ветрило, тютюн или сляп музикант.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст