ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна напълно прекъсна тока на Крим

Крим

Украйна напълно прекъсна електроснабдяването за анексирания от Русия полуостров Крим. Енергийният министър на републиката Сергей Егоров заяви, че Киев не е предупредил за планираното спиране. Без ток са всички селища и захранването на стратегическите обекти става само от локални генератори и работещите на пълна мощност две местни ТЕЦ.

"Около 13.50 часа московско време Украйна напълно прекъсна електроснабдяването без никакво предупреждение. Издадено е нареждане за превключване към резервни захранващи източници и частично превключване на местно захранване", каза Егоров, цитиран от ИТАР ТАСС.

Крим, който стана част от Русия през март и все още е много зависим от Украйна по отношение на енергийното снабдяване, сега страда от прекъсвания на захранването и смущения, дължащи се на производствения дефицит в Украйна. Той е причинен от недостиг на въглища от необходимите видове.

Вицепремиерът на Крим Дмитрий Полонски казва, че републиката ще предяви претенции към Киев за обезщетения, включително и за изгорели уреди.

Режимът на тока започна в сряда, когато Украйна прекъсна доставките на електричество към полуострова без никакво предупреждение. 

Междувременно украинската държавна железопътна компания обяви, че ще прекрати пътническите и товарни железопътни услуги за полуостров Крим от съоръжения за сигурност. 

Товарните влакове ще бъдат спрени днес, докато пътническите ще бъдат преустановени постепенно през уикенда и в понеделник. Не се посочва колко дълго ще продължи.

Кримските медии обясняват, че от 13 часа е започнало свиването на подаваната енергия от обичайните 650 мегавата до 400, последвано от второ нареждане за ограничение до 200 мВт. След това кримският оператор е започнал намаляване до 180 мВт, когато е спряло подаването на ток от последния далекопровод от Украйна.

Подобна криза имаше на 24 декември по обяд в продължение на около 2 часа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст