ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът смени шефа на агенцията за бежанците

Николай Чирпанлиев

Правителството освободи Николай Чирпанлиев като председател на Държавната агенция за бежанците. Неговият пост временно ще заеме заместникът му Васил Върбанов. Решението за тази рокада е взето от кабинета неприсъствено, съобщиха от правителствената пресслужба.

През последната година в. "БАНКЕРЪ" писа многократно за работата на шефа на агенцията Николай Чирпанлиев, който умело успя да разпредели милиони левове на избрани без конкурс фирми, някои от които дори нямат опит в съответните сфери. Парите на държавата, които трябваше да отидат в търсещите закрила у нас бежанци, бяха разпределени по спорни критерии, при които наетите компании и платените им суми останаха скрити за широката публика.

От там допълват, че Васил Върбанов е завършил ВВНУ „Георги Бенковски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в “Джордж Маршал Център” (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния. Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание „генерал-майор“ и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване“ и аташе по отбраната на България в САЩ.

Като мотив за смяната на Чирпанлиев вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и агенцията за бежанците, изтъкна, че управлението на ведомството изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване.

Кунева коментира още, че оценява усилията на Николай Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск. "Очакваме от Васил Върбанов в спешен порядък като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете", подчерта вицепремиерът.

Тя посочи още, че в началото на следващата година ще стартира работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст