ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Конституционният съд отхвърли милионерския данък във Франция

Париж

Обещаният от френския президент социалист Франсоа Оланд супер данък от 75 процента за милионерите беше отхвърлен от съда, съобщи АП, цитиран от БТА. Вместо обявената от премиера Манюел Валс дата 1 януари 2015 година обаче, таксата ще отпадне окончателно от 1 февруари, уточнява в. "Ле-з-еко".

Данъкът от 75 процента от приходите над 1 милион евро беше внесен през 2012 година от новоизбрания президент като символ за по-справедлива политика за средната класа и с цел финансово участие на най-богатите в период на икономическа криза. Правителството обаче така и не можа да го приложи изцяло.

Текстът беше отхвърлен от Конституционния съвет – най-висшата държавна съдебна инстанция във Франция, след което беше пренаписан и приет, въвеждайки 50 процента данък, плащан от работодателите.

Изправено пред стагнираща икономика и нарастваща безработица, правителството преразгледа политиката си през 2014 година и прие план за въвеждане на вноски върху работната заплата до 40 милиарда евро от 2017 година с надеждата да стимулира наемането на работна ръка и привличането на повече инвестиции, припомня АП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст