ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Варненци сезират прокуратурата за изсечена горичка

Варненският кмет Иван Портних трябва да обясни как така съпругата му Вилислава (на заден план) е успяла да спечели договори за 1.35 млн. лв. с местното ВиК дружество.

Унищожаването на растителността там стана 10 декември със заповед на кмета, а причината е освобождаването на терена за строителство на нова жилищна сграда с магазин, аптека и покрит паркинг. Имотът, който е бил общински, е купен от частен инвеститор, който ще строи въпросния обект. Живеещите в съседство се опитаха да спрат изсичането със сигнали до полицията и регионалния сайт Petel.bg, но разчистването на терена продължи, след като се оказа, че всичко е законно. Те започнаха и подписка, която от днес вече има формата и на петиция в интернет и сигнал до окръжния прокурор.

Авторите на апела искат дърветата, които са расли в продължение на 40 години в пространството в близост до околовръстния булевард „Христо Смирненски“ да бъдат възстановени. Те твърдят, че разчистването на терена компрометира създаването на регистър на зелените площи, появил се само дни след изсичането на дърветата. Идеята на този документ е да запази съществуващата зеленина във Варна такава, каквато е на практика към този момент. „Настояваме незабавно да спрете изпълнението на заграждането и застрояването, като при първа възможност направите изчерпателна проверка на документите, с оглед всички горепосочени данни! Настояваме и всички зелени площи- паркове, градини, междублокови пространства и игрища , да бъдат актувани с актове за ПУБЛИЧНА общинска собственост, с оглед осигуряване законовата им защита от застрояване и закрилата на обществения интерес!“, пише в петицията до Окръжна прокуратура – Варна, която е адресирана и към кмета Иван Портних и общинския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст