ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Западът прехвърля нелегално купища пари в Украйна, смята американски експерт

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк (вляво) и президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на церемонията за подписване на политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС.

Огромни финансови средства се прехвърлят от Европа в Украйна. Това пише в портала OpEdNews бившият сътрудник в американския аналитичен център RAND Джери Колинс, който се позовава на източници, запознати със ситуацията, цитиран от РИА "Новости".

Според него от 14 октомври до 24 декември 2014 година с полет на полската авиокомпания LOT-765 от Варшава за Лвов са доставени около 27 милиона долара и 3 милиона евро. По информация на автора на статията парите са превозвани като ръчен багаж с тегло до около 10 килограма – 1 милион долара в стодоларови банкноти тежи приблизително толкова.

Експертът смята, че с един полет може да бъдат доставени 1-2 милиона долара, а на година – 60-120 милиона долара и 20-40 милиона евро.

Авторът на статията отбелязва, че предназначението на тези пари старателно се укрива и затова предлага свои версии за какво може да бъдат похарчени парите. Според него парите може да са за премиера Арсений Яценюк. "Определени политически сили в Украйна са недоволни от президента Порошенко. Яценюк и Турчинов (председателят на парламента – б.р.) са против партията на Порошенко. Естествено, че на Яценюк и неговият екип са им нужни много пари, за да подкупят нови съюзници", пише Колинс.

Аналитикът предполага, че парите могат да отидат за подкрепа на партията „Самопомощ", която се оглавява от кмета на Лвов Андрей Садовий. Но парите може да се използват и от самия Порошенко за закупуване на оръжие за операцията в Източна Украйна. Колинс вярва, че и трите сценария са напълно възможни.

"Очевидно, нелегалните пари ще способстват за разпространението на корупцията в украинското правителство. Народът няма да види тези пари, те ще отиват директно в джобовете на чиновниците", допълва той.

Европейските лидери погрешно считат, че властта на Петро Порошенко ще премахне корупцията в Украйна, заключава той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст