ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата повдигна обвинение на 31-годишен мъж за опит за палеж на Джумая джамия в Пловдив

Съд Пловдив

В Окръжна прокуратура – Пловдив се води бързо производство срещу 31 годишен български гражданин за направен в ранните часове на 06 януари опит за палеж на Джумая джамия в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвиняемият е полял дограмата на джамията със запалителна течност и я е запалил, след което е избягал. Пламъците са били потушени от охранител, а извършителят е бил заловен на бензиностанция в гр. Пловдив, след кражба на гориво, с което възнамерявал да повтори опита си за палеж. Спрямо него са повдигнати обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени комплексна съдебно-психиатрична и психологична, пожаро-техническа и оценителна експертизи. Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд-Пловдив за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Установено е, че той е осъждан през 2005 г. и 2006 г. с влезли в сила присъди за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, наказанията за които престъпления е изтърпял ефективно.

През месец септември 2014 г. е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за изнасилване и блудство, като към момента тази присъда не е влязла в сила. Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем е обвинен, е лишаване от свобода от три до десет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст