ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санта Фе е най-високата щатска столица

санта фе

Санта Фе (на испански и английски Santa Fe, в превод от испански "Свещена вяра") е град и столица на щата Ню Мексико в САЩ. На днешния ден през 1912 г. Ню Мексико (на английски: New Mexico, на испански: Nuevo México, в превод "Ново Мексико") става 47-я щат на САЩ. Той е с население от 1 819 046 души, които живеят врху обща площ от 315 194 кв. километра.

Санта Фе е основан през 1607 година и е най-старата столица на щат в САЩ. Градът е сред най-предпочитаните туристически дестинации в страната, тъй като предлага една симбиоза от красива природа, дълга история (според американските представи), културно разнообразие и любопитната смесица от изкуство, музика и добра кухня.

Санта Фе е разположен на 2132 метра (7000 фута) надморска височина, което го прави най-високо разположената столица на американски щат от всички 50 столици.

Както и в други градове в Америка, в Санта Фе е напълно забранено пушенето в заведения и на обществени места, като дори няма определени секции за пушачи в тях.

Част от атрактивността на Санта Фе се крие и на това, че градът е разположен в полите на планинската верига Сангре де Кристо (Sangre de Cristo). Тази дестинация предлага на туристите красиви природни гледки и умерен континентален климат с ясно разделени сезони.

Централно място в градовете, създадени от испанците, и в живота на гражданите им, заема централния площад. Площад „Санта Фе“ е отправната точка на града към всички места, които търсите: всичко започва и се измерва спрямо него. Ако се огледате, ще забележите колко разнообразие има тук – от хора и събития. Тук има продавачи на всякакви стоки, мариачи (музиканти, изпълняващи един от най-разпространените жанрове мексиканска народна музика), буритос на ъгъла и много хора. В северната част на площада пък, в сянката на една от най-старите сгради в САЩ, индианци продават своите изключителни сребърни бижута. Сградата е Губернаторският дворец, който е построен през 1612 година. На площад „Санта Фе“ всеки може да похапне по своя джоб и вкус, а след това да си почине сред зеленина и множество пейки.

В Санта Фе се намира параклисът "Сан Мигел", най-старата църковна сграда в САЩ, построен през 1610 година.

В източния край на площад „Санта Фе“ е друга една от най-старите католически църкви в Северна Америка – катедралната базилика „Свети Франциск от Асизи“. През 1598 година францискански монаси пристигат по тези земите заедно с испанските конкистадори. Архиепископ Лами поръчва построяването на катедралата през 1869 година, което пък продължава повече от 15 години. В църквата се пазят много религиозни реликви, като потира, използван от архиепископ Лами, и най-старата статуя на Дева Мария в САЩ (Our Lady of Conquistadora). Ежедневно в църквата се извършват служби.

Любопитно място за посещение е малкото селище София, част от окръг Юниън, в североизточната част на щата Ню Мексико. То е наречено на столицата на България и е основано през 1911 г. от Георги Белчев, Димитър и Иван Костадинови и др., които вземат под аренда земя от щатското правителство. Първи на това място се заселва Георги Белчев (1885-1980 г.) от Попово (Търговищка област), който става американски гражданин през 1908-а. За да привлече хора той публикува обява в български вестници, излизащи в Чикаго и Сейнт Луис.

През 1912 г. на събрание на жителите е избрано името на колонията. Другите обсъждани имена са били Джорджтаун (на името на Георги Белчев и Георги Коларов) и Търново (на името на столицата на Второто българско царство).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст