ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скъсана пломба и счупена панта на табла на “Енерго Про” установи министерска проверка

Смяна на електромери електромер

Една скъсана пломба, счупена панта и седем часовника, неточни с половин час, установи проверка на Министерството на енергетиката на електрическите табла в сгради, снабдявани с ток от дружеството "Енерго-Про". До тези действия се стигна, след като дружеството направи извънредно отчитане на 12 януари на електромерите заради дългите коледни и новогодишни празници и така 67 хил. негови клиенти получиха две сметки с един и същи краен срок за плащане. От дружеството обясниха еднаквият падеж на двете сметки със софтуера и казаха, че от самото начало са информирали, че плащането на втората е отложено с 15 дни.

Екипи, командировани от ведомството във Варна и Шумен, са проверили 91 сгради вчера като са следили също за заключването на ел. таблата и заземяването, където вратите са метални.

Допълнително ще бъде проверена коректността на издадените фактури, чрез сравнение с показанията на електромерите. Ако някъде се окаже, че показанията, записани във фактурите, са по-големи от тези в момента, ще означава, че при отчета потреблението е било изкуствено завишавано.

Днес проверките в Шумен продължават. Там 6050 абоната на дружеството от общо 100 хил. са получили по две фактури.  

От енергийното министерство допълват, че сходни проверки ще има и в ЧЕЗ и ЕВН, макар че за тях няма сигнали за проблеми с отчитането на електромерите.

"В резултат на бързата реакция на институциите и постоянната комуникация с електроразпределителните дружества потребителите няма да бъдат допълнително финансово натоварвани. Министерството на енергетиката следи ситуацията отблизо и ще реагира на всяка жалба или оплакване. Министър Петкова е поканила на среща представители на трите ЕРП-та, за да търсят заедно взаимноприемливи решения в интерес на българските потребители", пише още в съобщението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст