ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оправдаха Цветан Цветанов за “кетчърите”

цветан цветанов

 

Резултатът от сблъсъка между бившия министър на вътрешните работи на ГЕРБ Цветан Цветанов и прокуратурата до момента е 2:1 в негова полза. От трите съдебни дела срещу него две приключиха с оправдателни присъди на първа инстанция, макар че още не са влезли в сила. А за третото, единственото по което бе осъден, при това ефективно, сега се чака решение на Софийския апелативен съд. Но ако и по него Цветанов бъде оправдан, надали ще има изненадани.

Всъщност в четвъртък (29 януари) в Софийския градски съд сложи точка на най-интересното дело срещу Цветанов – за подслушването с т. нар. кетчъри. То обаче внезапно се превърна и в най-скандалното, когато прокуратурата ни в клин, ни в ръкав сама се отказа от обвиненията си.

Да припомним, че по това делото подсъдими са той – като бивш министър, и бившите ръководители на звеното за подслушване СДОТО в МВР – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Сигналът за подслушването бе подаден през 2013 г. от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. Обвиненията, че над 700 души – предимно бизнесмени и политици, са били "на слушалки", гърмя месеци наред. Доказателства за такова подслушване обаче така и не бяха събрани, а обвинението срещу Цветанов, с което той все пак влезе в съда, бе за неупражнен контрол.

Само че в четвъртък Цветанов бе оправдан. Но не защото е доказано със сто процента сигурност, че той не е разпореждал на никого да подслушва в разрез с правилата или пък че такова подслушване изобщо не е имало. А защото се оказва, че от месец юни миналата година насам това вече не е престъпление. Това стана възможно благодарение на поправки в Наказателния кодекс, прокарани тихомълком от политиците от БСП и ДПС в преходните разпоредби на Закона за МВР.

С тези поправки в чл.371 от НК вече е записано, че държавните служители в МВР носят отговорност за "военни престъпления"  само когато те са били извършени във военно време или при бойна обстановка. Шефовете на СДОТО са обвинени точно в такова военно престъпление по чл. 387 от НК – че са нарушили дълга си към пагона. А пък Цветанов – за това, че е допуснал тези служители на МВР да сгазят закона.

Само че след като военни престъпления има само във военно време, а в държавата цари здрав мир – то значи, че престъпление всъщност няма. Следователно Цветанов няма за какво да бъде съден – не е допуснал никакво нарушение на закона. И тъй като в наказателното право основен принцип е, че за подсъдимия се прилага най-благоприятният за него закон – независимо че поправката в НК е в сила от юни 2014 г. – далеч след като гръмна скандалът с подслушването, резултатът е ясен: няма престъпление – няма присъда.

Дали целият този каламбур е станал случайно? Надали има някой, който ще повярва в това. Но така или иначе обясненията в този случай трябва да ги дават политиците, а не прокурорите и съдиите, с които обичайно законотворците да си бършат ръцете.

Остава да видим какво ще стане с другите две дела, които в момента чакат решение на втора инстанция – в Софийския апелативен съд. По едното Цветанов бе обвинен, че е присвоил 50 000 лв. в полза на бившия шеф на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Бившият силов министър бе оправдан по него в СГС. А по третото получи четири години ефективно затвор. Иронията е, че го осъдиха, защото е отказал да разпореди подслушването на същия този Орлин Тодоров…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст