ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Забравете за доходност в Сребърния фонд

Парламент Владислав Горанов - мин. на фин.

Финансовият министър Владислав Горанов защити предложената от него схема за прехвърляне на едно лице от частен пенсионен фонд в Сребърния фонд и за първи път ясно очерта параметрите й. Това се случи по време на парламентарния контрол на бюджетната комисия в НС.

При изложението си той побърза да припомни, че когато преди няколко години професионалните пенсионни фондове не можаха да се включат в изплащането на допълнителна пенсия на категорийните работници, обществеността се е стреснала, но после бързо е забравила този факт. Така че в случая той иска да вземе мерки това да не се случи и с универсалните пенсионни схеми. Това е и мотивът на подготвените промени – за да се превърне осигуряването за пенсия във въпрос на личен избор за всеки. Горанов не пропусна да спомене и опита на управителя на БНБ Иван Искров, на когото отново поиска оставката. "Под похлупака на финансовата стабилност е имало една развалена манджа", каза той, с което направи препратка и към частното пенсионно осигуряване.

Горанов се опълчи и срещу етикета "национализация" за замислената от него реформа. Парите на хората, пожелали да изберат Сребърния фонд, са абсолютно защитени, защото той е част от недостъпния Фискален резерв. Те гарантират на всеки 100% държавна пенсия, а от гледна точка на ДОО – са текущ приход за пенсиите.

Горанов даде пример с 5000 лева. Ако един кандидат пенсионер изтегли от универсалния си фонд 5000 лв., натрупани в личната му партида, и ги вложи в Сребърния фонд, той ще се раздели с по-нататъшна доходност. Срещу това обаче ще получи пълната държавна гаранция за пенсията си, когато му дойде времето. Ако човекът реши, че остава във фонда за доброволно осигуряване, това далеч не означава, че когато се пенсионира, парите, които е натрупал в индивидуалната си партида, ще стигнат тя да покрие  100% гарантираната държавна пенсия, ако се осигурява само в НОИ. Така съвкупните му пари за старост могат да бъдат равни, повече или по-малко от държавната пенсия като единствен вариант – в зависимост от доходността на фонда. Ако се случи така, че към момента на пенсионирането си човекът установи отрицателна доходност на парите си, той вече няма да може да се сърди на държавата, че не го е информирала – въвеждаме свободата на информирания избор, каза Горанов.

Човекът с петте хиляди обаче може да поиска да се върне обратно от Сребърния фонд в универсалния. Това той ще може да прави многократно, но това му право се отнема пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране, когато вече ще трябва да е сложил край на лутането си. Когато изтегля петте хиляди от Сребърния фонд, върху тези пари няма да му бъде начислена лихва. Логиката е, че по време на престоя им там човекът е бил защитен изцяло от държавата. При връщането си в универсалния фонд, който е капиталова схема, доходността по сметката му отново ще бъде реализирана.

Горанов отговори и на най-болния въпрос: дали няма да се разклати стабилността на втория стълб, защото средствата на хората там са инвестирани дългосрочно, няма достатъчно ликвидност, а прехвърлянията в Сребърния фонд изискват ликвидност. Депутатът Румен Гечев дори попита дали ако 20% от осигуряващите се запътят към Сребърния фонд, няма да снижат доходността и на останалите 89 на сто. Горанов каза, че се мисли за два варианта, чрез които това да се преодолее. "Можем да оставим достатъчно дълъг срок – една-две-пет години преди сетълмента, и законово да задължим Комисията за финансов надзор да регулира процеса. И това – с единствената цел да не увредим качеството на активите.

Вторият вариант бил да се промени законът и в Сребърния фонд да постъпват не пари, а ДЦК, акции и други активи, като по този начин не се пипа портфейлът на универсалния пенсионен фонд.

Йордан Цонев от ДПС попита тук къде ще се отрази увеличената доходност, защото по ДЦК тя не е под 2.5%, а Сребърният фонд досега има средногодишна доходност от 1.4 процента. Горанов обясни, че в Сребърния фонд индивидуална доходност няма да се начислява, защото индивидуалните права на осигуряващия се там са замразени.

Ако след определен нов престой в универсалния фонд средствата по личната партида на човека станат 6000 лв. и той реши отново да заложи само на Сребърния фонд, то тези пари отново ще се претопят в него, но ще остане информация колко е внесъл. За да може все така безлихвено да ги изтегли, ако има желание, да се върне отново и в частното осигуряване.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст