ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Безконтролното подслушване не може да се преследва! Милиционерите разказаха играта на БСП

Сотир Цацаров

Безконтролното подслушване и престъпленията по служба, за които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и бившите шефове на СДОТО бяха оправдани, вече не могат да бъдат преследвани от прокуратурата. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по повод на вчерашния развой на делото срещу Цветанов и решението на прокуратурата да не поддържа повече обвиненията, посочва "Правен свят".

Според главния прокурор, измененията в Наказателния кодекс (НК), според които тези деяния на служители на МВР вече се преследват само, ако са извършени във военно време или в бойна обстановка, не дават възможност на прокуратурата да преформулира обвинението и да търси наказателна отговорност по друг текст от НК.

"Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов, или който и да е друг. Няма възможност, казвам го като разсъждавам правилно и разсъждавам с оглед моите разсъждения, а не като главен прокурор, на базата на тези обвинения и на базата на тази фактическа обстановка, която е формулирана в обвинителен акт, да бъде търсен механизъм за изменение на обвинението или за обвинение за друго близко престъпление", коментира днес Цацаров.

Цветанов бе обвинен по това дело в т. нар. допустителство по чл. 285 НК вр. чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Според него "длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление".

Предвиденото наказание е от 1 до 8 години затвор и то е за престъплението по чл. 387 ал. 2, вр. ал.1 от НК, по който текст обвиняеми бяха шефовете от СДОТО Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Текстът гласи, че "който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 3 години", а  втората алинея е предвижда, че "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".

Измененията в закона и в НК са от юли миналата година, но до вчерашния финал на делото, прокуратурата не бе поставяла въпроса за отнетата възможност да търси наказателна отговорност от подсъдимите. В началото на октомври м.г. делото срещу Цветанов дори бе отложено от Софийския градски съд по искане единствено на прокуратурата, за да бъдат събирани нови доказателства. По време на вчерашните пледоарии държавното обвинение обяви, че не поддържа обвинението заради промените в закона, но така и не стана ясно защо през октомври е поискало отлагане на делото за събиране на доказателства.

По този въпрос Цацаров каза, че наказателният процес си има норми и логика на развитие, а поведението на прокуратурата е според закона. Главният прокурор не е съгласен и с тезата, споделена от юристи пред "Правен свят", че измененията в НК водят единствено до извод, че извършените в мирно време длъжностни престъпления от служители на МВР вече трябва да се преследват по общия текст на чл. 282 НК.

"Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите се намират в преходните и заключителни разпоредби. Прокуратурата не е имала каквато и да е друга възможност – законосъобразна, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно парламентът е приел по-благоприятен наказателен закон. Въпросите за това, как, защо, с какви възражения, по чия инициатива, случайно или не този закон е предложен от тогавашното министерство на вътрешните работи, минал е през МС, предложен е на НС и е приет, не трябва да отправяте към мен. Моето становище е, че двамата колеги от СГП не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона", заключи Цацаров.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст