ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дъглас Енгълбърт е изобретил компютърната мишка

енгелберт

На днешния ден през 1925 г. е роден д-р Дъглас К. Енгълбърт (Dr. Douglas C. Engelbart)- американски изобретател, известен като създател на компютърната мишка. Той е носител на наградата "Тюринг" от 1997 г. (присъждана на личност със съществени приноси към компютърната общност), на националния медал на технологиите (National Medal of Technology), наградата на MIT Лемълсън (Lemelson) и много други.

Идеята за мишката се ражда още през 1951 г., а изпълняването на тази задача му отнела около десет години в проучвания.
Енгълбърт е мобилизиран по време на Втората световна война във Филипините, където е радарен техник. През декември 1950 г. Енгълбърт се сгодява. По това време работи в правителствена космическа лаборатория.

През 1968 г. в Станфордския изследователски институт, след дълги експерименти, той изобретява компютърната мишка. Проектът е финансиран от Агенцията за проекти с модерни изследвания (Advanced Research Projects Agency), военновъздушните сили на САЩ и НАСА. За изобретението на мишката получава патент на 17 ноември 1970 г. за "X-Y позиционен индикатор за дисплейна система". Той получава от работодателя си награда от 10 000 щ.д. за своето изобретение. Голямото признание идва чак в края на декември 2000 г., когато той е награден с медал за технологии – най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ. По този начин Белият дом оценява технологичните достижения на Дъглас Енгълбърт.

През 60-те години на 20-я век Енгълбърт участва в разработването на ARPANET – първата в света компютърна мрежа, активирана на 29 октомври 1969 година.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютъра Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон. Може би затова до ден днешен компютрите на Apple имат еднобутонни мишки.

Дъглас Енгълбърт почива на 2 юли 2013 г. в дома си в Адъртън в Калифорния, на 88 години.

Градчето, разположено в района на залива на Сан Франциско, е известно като най-голямото населено място в САЩ със среден доход на домакинство от над 200 000 щ.д. на година

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст