ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Метрото напредва към Витоша

метро

Проектът за разширение на втората линия на метрото от метростанция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника" се движи по график и ще завърши през юни 2016 година. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев по време на проверка на строителния процес, в която участва и кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Вече са изградени първите 180 м на тунела  в посока към "Хладилника". Завършени са и 20% от новата спирка на подземната железница, която ще се казва "Витоша". Тя ще има общо седем входа, като четири  от тях са на кръстовището при ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх", а два  – на бъдещия булевард "Тодор Каблешков". Един вход ще има и откъм намиращия се в непосредствена близост мол "Парадайз". Очаква се с пускането на новата отсечка метрото да привлече още поне 25 хил. пътници, тъй като ще се направи връзка с автобусите за Витоша и множеството нови кооперации в близките квартали.

Стоян Братоев обясни, че е променена технологията на изграждане и вместо по открит способ, се строи по "милански" – чрез стени и покривни плочи. Благодарение на това още през лятото  ще бъде освободено движението по бул. "Черни връх".

Досега по тази част от проекта са разплатени 9.5 млн. лв. от Столичната община. След одобряването  на оперативната програма "Транспорт и транспортна инфрастуктура" 2014-2020 г. средствата ще бъдат възстановени. За целта "Метрополитен" вече подготвя документите за апликационната форма и очакванията са тя да бъде изпратена за одобрение към Управляващия орган на програмата през април. 

Разширението на втората метролиния започна през август 2014-а. Трасето е с обща дължина 1.3 км, в които са включени и 200 м тунелен участък за обръщане на посоката на движение на влаковете. Стойността на обекта  е 42.3 млн. лева. Изпълнител е обединение "Метро Черни връх", в което влизат  "Станилов", "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп". Подизпълнител е "Стартинженеринг".

Паралелно с това софийското кметство ще започне работа и по пробива край болница "Токуда", който ще свърже бул. "Никола Вапцаров" с ул. "Сребърна". Предстои и разширението на бул. "Черни връх" до Околовръстния път. Отчуждителната процедура за един от частните имоти обаче се обжалва и може да има забавяне. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст