ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът закова петчленно управление на Сметната палата

Новият закон за Сметната палата е факт. На 29 януари той бе гласуван от Народното събрание на второ четене, но дебатите по него отнеха цели пет парламентарни дни. Такава чест не е оказвана дори на законите за държавния бюджет. Но пък овладяването на контрола върху одитната институция наистина е важно за управляващите, защото чрез нея те могат да контролират и пресират финансите не само на всички бюджетни институции, но и на държавните предприятия, на структури, работещи с пари от еврофондовете, както и на надзорни органи като БНБ и КФН например. Именно по тази причина пет дни БСП чрез депутатите си Мая Манолова и Румен Гечев водеха титанична ораторска битка срещу проектозакона. Защото след приемането му палатата ще има нова структура, което означава, че мандатите на членовете на сегашната й колегия ще бъдат прекратени и хората на БСП ще бъдат изхвърлени от този орган. Нещо, което БСП и ДПС също направиха през 2013-а, когато на свой ред промениха Закона за Сметната палата.

Но да се върнем към реалностите. Според новоприетия закон Сметната палата ще се ръководи от един вид колегия, която ще включва председател, двама заместник-председатели и двама членове, които ще бъдат предлагани от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори. Изясняването на статута на въпросните двама членове отне два дни за парламентарни дебати. От БСП негодуваха, че те ще са на хонорар и може да влязат в конфликт на интереси. От ГЕРБ пък им опонираха, че въпросът с избягването на такъв конфликт е уреден в специален закон и няма защо да вписват нарочни текстове в Закона за Сметната палата. В крайна сметка статутът на двамата членове остана такъв, какъвто бе предложен от ГЕРБ.

След като законът вече е факт, на дневен ред идва следващият важен момент, който неминуемо ще стане повод за поредни разгорещени дебати в Народното събрание. Това е изборът на ново ръководство на палатата. И на първо място изборът на неин председател. Защото парламентът първо трябва да назначи него, а след това председателят да предложи на народните представители номинациите си за двамата си заместници. Засега единственото ясно е, че Валери Димитров, който председателстваше палатата до края на 2013-а, няма да се върне на тази длъжност. Самият той потвърди за в. "БАНКЕРЪ", че няма да се кандидатира за тази длъжност.

В политическите среди се обсъждат няколко варианта за нов председател. Това са проф. Огнян Симеонов, който в момента е член на комисията за надзор върху одиторите, настоящият член на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Валери Апостолов, който бе заместник-председател на палатата, когато тя бе под ръководството на Валери Димитров. Всеки от тримата има професионалните качества да заеме председателския пост, но и всеки един от тях е уязвим откъм политически атаки. Така дебатите по избора на председател на Сметната платата ще бъдат интересни и доста остри.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст